Egzotyczne smaki, czyli Tajlandia i Kambodża od kuchni!

Ekipa z Obydalej.pl podzieliła się z nami swoimi wrażeniami na temat kuchni uważanej za jedną z najbardziej popularnych na świecie. Poznajcie najpopularniejsze dania Tajlandii i Kambodży.

Pad Thai – wizytówka Tajlandii

Pad Thai – chyba najbardziej tradycyjna potrawa tajska. Dostanie się ją po prostu wszędzie, ma ją dosłownie każda knajpa, najpopularniejsza jest jednak w centralnej części kraju. Hit zarówno wśród turystów, jak i miejscowych. Pad Thai to danie z makaronem ryżowym, sosem rybnym, sokiem tamaryndowca, papryką chilli, kiełkami fasoli. Każda restauracja/stoisko uliczne robi tę potrawę w nieco inny sposób, dodając różne składniki. Jednak baza zawsze zostaje ta sama. Zazwyczaj można go zamówić z kurczakiem, wieprzowiną albo krewetkami. Do tego dodaje się często przyprawy wedle uznania: ostrego suchego chilli, octowego mokrego chilli, sosu sojowego albo rybnego, mielonych orzeszków albo malutkich krewetek wielkości pół milimetra, których używa się jako przyprawy – smakują „morsko”, są dość słone i mają zapach ryby.

Tajskie słodkości

Sticky rice with mango – generalnie kuchnia Azji południowo-wschodniej, ale najbardziej znany w Tajlandii, wręcz hit wśród turystów.

Super sprawa na śniadanie, deser czy słodką przekąskę. Na talerzu/tacce dostajemy słodki, klejący ryż (zupełnie inny gatunek niż ten znany w Polsce) i pokrojone kawałki świeżego mango. Całość polana jest gęstym, słodkim mlekiem kokosowym. Banalne, ale przepyszne i świetne dla kochających słodkości!

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Kulinarne symbole Kambodży

Amok – tradycyjna potrawa Kambodży. Bardzo ciekawe, inne, charakterystyczne i niespotykane nigdzie indziej danie. Jest to zapiekana ryba w paście curry, podawana na liściach bananowca. Potrawa przypomina dość zwartą masę kokosowo-imbirową, wielkości dużej pięści. Jest trochę mączna, w której są kawałki ugotowanej ryby i trochę warzyw. Danie bardzo sycące, całkiem pikantne (ale nie palące) z uwagi na kawałki ostrej czerwonej papryczki.

Obraz Sharon Ang Pixabay

Lok lak – danie kambodżańskie. Jest to soczysta, marynowana w sosie sojowo-rybnym, smażona wołowina pokrojona w kostkę. Podawana z sadzonym jajkiem, cebulą, plasterkami świeżego ogórka, sałatą i ryżem. Istotnym dodatkiem jest – popularny też w Wietnamie sos. Banalny, ale wybitnie smaczny – zrobiony z limonki, zmieszany ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Jedząc, maczamy w nim kawałki mięsa. Palce lizać!

Kuchnia kambodżańska to jednak nie tylko potrawy z ryżu. Warto zapoznać się także z mniej popularnymi, a wręcz szokującymi daniami. Więcej dowiesz się tutaj.

Dodaj komentarz