Frantoi Aperti – festiwal w Umbrii

Późna jesień w Umbrii to czas tradycyjnego zbioru oliwek, z których wytwarzana jest najlepsza jakościowo oliwa na świecie. Z tego względu corocznie na terenach tej historycznej krainy odbywa się nastawiony na agroturystykę festiwal Frantoi Aperti. Jeśli chcesz skosztować miejscowych przysmaków i poznać bogatą kulturę regionu, warto wybrać się na jeden z weekendów właśnie do Umbrii.

Zielone płuca Włoch

Umbria to jedno z najważniejszych miejsc Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tutaj można poznać smak prawdziwej włoskiej wsi i odpocząć od zgiełku zatłoczonych miast. Region ze stolicą w Perugii mieści się w centralnej części państwa i charakteryzuje się górzystym obszarem. Właśnie takie ukształtowanie terenu sprawia, że jest to idealna lokalizacja do uprawiania oliwek. Ogromne, zielone połacie gajów oliwnych, rozpościerają się na licznych pagórkach, a słońce ogrzewa je praktycznie przez cały dzień. Gleba jest pulchna, żyzna i łatwo przepuszczalna, dzięki czemu oliwki mogą dojrzewać powoli i charakteryzują się bardzo niską kwasowością.

Umbria to jeden z najważniejszych oliwnych regionów fot. http://www.pinterest.com/pin/218002438184160650/

Umbria to jeden z najważniejszych oliwnych regionów fot. http://www.pinterest.com/pin/218002438184160650/

W samej Umbrii jest aż pięć regionów, których produkty mogą poszczycić się certyfikatem D.O.P. (Chroniona Nazwa Pochodzenia). To najwyższej jakości oliwy extra vergine o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Należą do nich wzgórza Trasimeno, Orvieto, Amerini, Assisi i Spoleto oraz Martani. Łącznie obszar obejmuje 35 wzgórz, na których rozpościerają się wiekowe oliwne gaje.

Podczas festiwalu można dokładnie przyjrzeć się produkcji oliwy/ fot. http://www.pinterest.com/pin/437201076297526115/

Podczas festiwalu można dokładnie przyjrzeć się produkcji oliwy/ fot. http://www.pinterest.com/pin/437201076297526115/

Festiwal w Umbrii – czego można się spodziewać?

Najcenniejszym produktem regionu jest wspomniana oliwa, ale Frantoi Aperti nie wiąże się wyłącznie z tradycyjnym zbieraniem owoców, ich tłoczeniem czy smakowaniem. Organizatorzy chcą zaprezentować przybyłym gościom całą bogatą kulturę Umbrii. Z tego względu, będzie można odwiedzić zachowane średniowieczne miasteczka, obejrzeć tradycyjne występy na żywo i skosztować innych regionalnych smakołyków. Nie zabraknie zabaw dla dzieci i dorosłych, lekcji gotowania, wycieczek pośród gajów oliwnych i winiarni, poszukiwań trufli bądź jazdy konnej, a to wszystko w pięknej scenerii malowniczych miasteczek i bujnej zieleni włoskiej wsi.

Średniowieczne miasteczka to znak rozpoznawczy Umbrii – Asyż/ fot. http://www.pinterest.com/pin/271623421249635470/

Średniowieczne miasteczka to znak rozpoznawczy Umbrii – Asyż/ fot. http://www.pinterest.com/pin/271623421249635470/

W 2014 roku odbywa się już 17. edycja festiwalu, który ma miejsce w każdym z pięciu weekendów listopada. W wydarzeniu biorą udział najpiękniejsze miasteczka z zamkami, teatrami i kościołami, w których wydaje się, że czas się zatrzymał – Alviano, Assisi, Castel Ritaldi, Campelo sul Clitunno, Castiglione del Lago, Giano dell’Umbria, Gualdo Cattaneo, Spello, Trevi, Valtopina.

Drugim obok oliwy przysmakiem Umbrii jest wino, które odgrywa niezwykle ważną rolę w historii, ale i gospodarce regionu. Ze względu na fantastyczne ukształtowanie w regionie produkuje się znane na całym świecie białe i czerwone wina. Festiwal w Umbrii również będzie wspaniałą okazją do skosztowania tych trunków. Dodatkowo, na każdym kroku będzie można posmakować tradycyjnego opiekanego w paleniskach chleba skropionego, jakżeby inaczej, świeżą oliwą.

Festiwal w Umbrii - na ulicach nie zabraknie tradycyjnych występów/ fot. http://www.pinterest.com/pin/454582156112135631/

Festiwal w Umbrii – na ulicach nie zabraknie tradycyjnych występów/ fot. http://www.pinterest.com/pin/454582156112135631/

Program Frantoi Aperti

Każdy listopadowy weekend to okazja do poznania nowych miasteczek Umbrii. Organizatorzy co tydzień zapewnili darmowe prezentacje, występy z folkową tradycyjną muzyką, degustacje czy wizyty w średniowiecznych zamkach, pałacach i romańskich kościołach.

Miasta oferujące specjalne wydarzenia podczas edycji w 2014 roku:

  • 1-2 listopada – Asyż, Giano dell’ Umbria, Piegaro, Spoleto, Trevi.
  • 8-9 listopada – Asyż, Castel Ritaldi, Foligno, Passgnano sul Trasimeno, Spoleto.
  • 15-16 listopada – Asyż, Campello sul Clitunno, Spoleto.
  • 22-23 listopada – Asyż, Magione, Spello, Gualdo Cattaneo, Spoleto, Valtopina.
  • 29-30 listopada – Asyż, Attigliano, Castiglione del Lago, Giano dell’ Umbria, Spoleto, Valtopina.
Ulubiona przekąska w regionie/ fot. http://www.pinterest.com/pin/483011128755582876/

Ulubiona przekąska w regionie/ fot. http://www.pinterest.com/pin/483011128755582876/

Jak dolecieć?

Największy port lotniczy w regionie Umbria znajduje się w pobliżu Perugii – Sant’Egidio, gdzie bezpośrednio można dolecieć np. z Bukaresztu, Barcelony czy Londynu. Ponadto, bardzo blisko znajdują się większe porty lotnicze – w Rzymie i Bolonii (ok. 100 km), gdzie bez problemu można trafić z Polski, a na festiwal w Umbrii dojechać wypożyczonym na lotnisku samochodem bądź pociągiem.

W każdym z wymienionych miasteczek można znaleźć odpowiednie zakwaterowanie, nastawione głównie na agroturystykę. Nie brakuje jednak również tradycyjnych hoteli i hosteli.

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz