Kuchnia angielska – tradycyjna i nowoczesna

Myśląc o najlepszych europejskich kuchniach, prawdopodobnie niewiele osób weźmie pod uwagę dania pochodzące z Wysp Brytyjskich. Potrawy tego regionu uważane są za ciężkie i pozbawione większych walorów smakowych. Jednak nie jest to prawda. Poznaj najlepsze dania kuchni angielskiej!

Co jedzą Anglicy?

Współczesna kuchnia angielska łączy w sobie tradycjonalizm z nowoczesnością. Od wielu lat bowiem przyrządza się te same potrawy, częściowo jednak zmodyfikowane lub wzbogacone przez wpływy innych kultur i narodowości. Przede wszystkim nie obejdzie się ona bez różnego rodzaju mięs. Stosowanie znacznej ilości przypraw nie jest konieczne, ponieważ ich smak dopełniają specjalnie przygotowywane sosy, np. słynny sos miętowy lub pietruszkowy. Anglicy zjadają również znaczne ilości ryb. Do nich z kolei najbardziej pasuje sos chrzanowy.

Sztuka kulinarna Wysp Brytyjskich słynie z dań dosyć ciężkich i sycących. Popularne jest jednak łączenie słodkich produktów z wytrawnymi. Przykładem tego są nie tylko rozmaite sosy owocowe podawane do dań obiadowych, ale i wołowina w cieście naleśnikowym czy angielskie muffiny – smażone bułeczki, podawane zarówno z dżemem, serkiem, jak i jajkiem, szpinakiem oraz szynką. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych dań kuchni angielskiej. Smacznego!

Angielskie śniadanie

Zła sława brytyjskich dań spowodowana jest faktem, iż większość z nich jest niezwykle pożywna oraz nieco ciężka. Wszystko dlatego, że wywodzi się ona w bezpośredniej linii od kuchni średniowiecznych rolników. Spędzając całe dnie w polu, musieli zjeść obfite i ciepłe śniadanie, ponieważ mógł to być ich jedyny posiłek danego dnia. Stąd też współcześni Brytyjczycy już od samego rana raczą się gotowaną fasolą, kiełbaskami czy smażonym bekonem. Nie jest to co prawda zestaw dla każdego, ale zdecydowanie ma on swój niepowtarzalny urok.

Photo by Elle May on Unsplash

Czas na herbatę

Jedną z najbardziej znanych brytyjskich tradycji jest picie herbaty między trzecią a piątą po południu. Na początku warto wspomnieć, iż większość Anglików nie dodaje do naparu cukru, lecz odrobinę mleka. Słodzenie, wśród zagorzałych tradycjonalistów, może zostać uznane za wyjątkowo nietaktowne. Zazwyczaj raczono się niewielką filiżanką gorącego Earl Grey’a w towarzystwie smakowitych wypieków. Jednym z najbardziej typowych przysmaków towarzyszących tej chwili wytchnienia, są bułeczki scones. Najczęściej podaje się je z dodatkiem masła lub miodu. Niestety obecnie zwyczaj picia popołudniowej herbaty powoli odchodzi w zapomnienie, stając się reliktem dawnej świetności brytyjskiego imperium.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Fish and Chips

Chyba najbardziej znanym przykładem angielskiej sztuki kulinarnej jest ryba z frytkami. Korzenie tego przysmaku sięgają XIX wieku, kiedy to imperium rozciągało się przez wszystkie morza i oceany. Flota rybacka urosła w siłę, a rozwój sieci kolejowej sprawił, że ceny ryb drastycznie spadły, nawet w regionach oddalonych od morza. Wtedy to pierwszy raz podano zestaw składający się z kawałka panierowanego dorsza z frytkami. Od tamtej pory jest to jedno z ulubionych dań osób, którym smakuje kuchnia angielska.

Pie and mash

Podobny rodowód ma pochodzące ze wschodniego Londynu danie znane jako pie and mash. W epoce wiktoriańskiej, do brytyjskiej stolicy, ściągali liczni robotnicy, znajdujący zatrudnienie w rodzącym się przemyśle. Potrzebowali oni potraw prostych do zrobienia, a zarazem smacznych. Takie właśnie jest pie and mash. Składa się ono z tłuczonych ziemniaków oraz pieczonej w placku wołowiny. Całość polana jest gęstym sosem pietruszkowym. Czasami spotyka się wersję, w której mięso zastąpione jest węgorzem.

Niedzielna Pieczeń

Podobnie jak w Polsce, również na Wyspach Brytyjskich, niedziela jest dniem szczególnym. Całe rodziny mogą wspólnie spędzić czas przy suto zastawionym stole. Wówczas to serwowany jest tradycyjny angielski przysmak – sunday roast. Jest to kawałek pieczonego mięsa w otoczeniu tłuczonych ziemniaków oraz licznych dodatków. Najczęściej należą do nich gotowane warzywa oraz słodkie bułeczki z ciasta naleśnikowego, znane jako Yorkshire pudding.

Kuchnia angielska w całej okazałości – wołowina Wellington

Trudno jednoznacznie wskazać potrawę mogącą być najbardziej charakterystyczną dla brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jednak zdecydowanie do najsmaczniejszych należy wołowina Wellington. Jest to sporych rozmiarów kawałek mięsa, pieczony w cieście naleśnikowym w otoczeniu pieczarek. Mistrzowie kuchni, podczas przygotowywania tego specjału, dbają o to, aby wnętrze dania było lekko surowe. Zazwyczaj serwowane jest z pieczonymi ziemniakami, doprawionymi jedynie szczyptą soli.

Coś słodkiego na deser

Po pożywnym brytyjskim obiedzie można skusić się na szczyptę słodkości. Jednym z najpopularniejszych ciast, z jakimi można zetknąć się podczas wizyty w Wielkiej Brytanii, jest trifle. Podstawą tego przysmaku są biszkopty maczane w czerwonym winie, zalane owocową galaretką. Całość ozdobiona jest znaczną ilością bitej śmietany oraz sosu custard. Ten specjalny rodzaj polewy przyrządza się z mleka, żółtek jaja kurzego oraz żelatyny.
Koniecznie spróbuj też tradycyjnego puddingu bread and butter, który przyrządza się z chleba, zapiekanego z masłem w sosie jajecznym.

Dodaj komentarz