Kuchnia bułgarska – niepoznane smakołyki

Bułgarskie potrawy nie należą do najsławniejszych. Prawdopodobnie niewiele osób potrafiłoby wymienić przynajmniej kilka tradycyjnych dań tego kraju. Kuchnia Bułgarii jednak dorównuje najpopularniejszym sztukom kulinarnym na świecie. Oto co ma nam do zaoferowania.

Kuchnia bułgarska – ogólna charakterystyka

Długa i burzliwa historia Bułgarii odcisnęła swe piętno również na narodowej kuchni. Należy ona do bałkańskich i można w niej odnaleźć wpływy greckie, tureckie, bizantyjskie, a nawet niemieckie. Bułgarskie potrawy są dosyć lekkie i bogate w warzywa, z których przyrządza się w dużej mierze rozmaite sałatki oraz surówki. Najczęściej stosuje się: papryki, pomidory, ogórki, cebulę, czosnek, bakłażany, kabaczki, kapustę, fasolę, groch, szpinak. Kuchnia bułgarska obfituje także w znaczną ilość mięs, szczególnie baraniny, wieprzowiny i jagnięciny, ale i drobiu. Często wykorzystywany jest ser typu feta lub żółty ser, mleko, jogurt naturalny.

W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się duże ilości różnorodnych warzyw/ fot. http://www.flickr.com/photos/rightee/1350850921/

W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się duże ilości różnorodnych warzyw/ fot. http://www.flickr.com/photos/rightee/1350850921/

Bułgarzy nie gustują w gotowanym cieście, dlatego nie spotkasz tam potraw podobnych do polskich pierogów czy klusek. Do każdego dania za to podaje się duże ilości chleba.

Z kolei jedynymi słodkimi potrawami są niezwykle smaczne desery, do których wykorzystuje się często owoce (morele, brzoskwinie, winogrona, śliwki), słodkie syropy, orzechy, ciasto francuskie, a nawet makaron! Poznajcie najciekawsze dania kuchni bułgarskiej.

Szopska sałata – duża porcja witamin

Jest to jedno z najbardziej znanych bułgarskich dań. Przyrządzane z dużej ilości słodkiej papryki, a także pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, odrobiny czerwonej ostrej papryki, zielonej pietruszki i sera typu feta. Istnieją dwa sposoby przygotowania szopskiej sałaty. Oba wymagają, aby wszystkie warzywa zostały pokrojone w większą kostkę, połączone ze sobą i posypane pokruszonym serem. Wersję pierwszą można przygotować z surowych warzyw. W wersji drugiej, papryka powinna zostać wcześniej upieczona. Przed podaniem sałatę polewa się sosem przyrządzonym z octu winnego, oliwy oraz dodatku soli.

Szopska sałata/ fot. http://www.pinterest.com/pin/222013456603592360/

Szopska sałata/ fot. http://www.pinterest.com/pin/222013456603592360/

Tego rodzaju sałatki są w Bułgarii serwowane do obiadu zamiast zup, które najczęściej są spożywane przed południem. Do sałaty doskonale pasuje także bułgarskie wino lub rakija (mocny napój alkoholowy produkowany z owoców).

Czorba – na gorące i chłodne dni

Niezwykle smaczną i sycącą zupą bułgarską jest czorba. To ciężka i bardzo pikantna potrawa, którą przyrządza się na bazie pomidorów, papryki, ziemniaków i marchwi. W różnych wersjach dodaje się również fasolę, bób, a nawet ryż. Wszystkie warzywa należy ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i jednej z najważniejszych przypraw, stosowanych w kuchni bułgarskiej – czubrycy.

To jednak nie wszystko. Aby zupa nabrała charakterystycznego, pikantnego smaku, należy wzbogacić ją o odrobinę specjalnie przygotowanej mikstury. W tym celu trzeba rozgnieść kilka ząbków czosnku z solą, do tego dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, łyżkę octu oraz łyżkę soku z cytryny. Po wymieszaniu i rozlaniu zupy na talerze, dodaje się do każdego po łyżeczce przyrządzonej mikstury. Niepowtarzalny efekt gwarantowany!

Czorbę można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Obowiązkowo ze świeżym chlebem!

Czorba/ fot. http://www.pinterest.com/pin/420242208950138634/

Czorba/ fot. http://www.pinterest.com/pin/420242208950138634/

Gjuwecz – garnuszek pełen smakołyków

Jednym z popularniejszych dań głównych w kuchni bułgarskiej jest gjuwecz. Potrawa ta przyrządzana jest młodego, aczkolwiek bardzo tłustego mięsa, zazwyczaj z cielęciny, jagnięciny lub wieprzowiny oraz dużej ilości różnorodnych warzyw. Pokrojone w kostkę mięso należy poddusić już bez dodatku tłuszczu, następnie posolić, zalać wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie trzeba przygotować warzywa – pokrojone na kawałki wrzucać do duszenia w głębokim naczyniu. Najpierw marchew, cebulę i czosnek, następnie ziemniaki, cukinię i paprykę, potem fasolkę szparagową, na koniec pomidory. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, należy wszystko razem wymieszać. Ostatnim etapem przygotowywania potrawy jest zapiekanie w piecu z dodatkiem soli, pieprzu i obowiązkowo czubrycy. Odpowiednio gęste danie posypuje się natką pietruszki.

Gjuwecz/ fot. http://www.pinterest.com/pin/303218987382499144/

Gjuwecz/ fot. http://www.pinterest.com/pin/303218987382499144/

Banica – ciasto z niespodzianką

Popularnym daniem dla bułgarskiej kuchni jest banica. Jest to kruche ciasto z mąki, wody, żółtek, soli i odrobiny oleju, nadziewane i zwijane w charakterystycznego ślimaka. Farsz do banicy to kwestia gustu i wyobraźni. Podstawę stanowi bardzo często ser typy greckiego lub ser żółty. Do tego można dodać różne produkty: szpinak, jogurt naturalny, czosnek, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynkę. Każdy z pewnością dobierze odpowiedni dla siebie zestaw składników.

Kiedy farsz jest gotowy, kawałki ciasta należy po kolei rozwałkować, dodać nadzienie i zwinąć w rulon. Tak przygotowane ciasto należy odpowiednio ułożyć, aby uzyskać charakterystyczny kształt ślimaka. Całość smaruje się roztopionym masłem i piecze do uzyskania przez potrawę złotego koloru. Banica bardzo dobrze smakuje na ciepło, ale także i na zimno.

Danie to można wykonać również z ciasta francuskiego, które jest niezwykle popularne w Bułgarii.

Banica/ fot. http://www.pinterest.com/pin/400820435556004395/

Banica/ fot. http://www.pinterest.com/pin/400820435556004395/

Baklava – najsłodsze ze słodkości

Kuchnia bułgarska to także przepyszne słodycze. Jednym z najlepszych deserów, jakie może zaoferować, jest baklava. Z pewnością zasmakuje ona miłośnikom wszelkiego rodzaju orzechów. To wspaniałe danie przygotowuje się z płatów ciasta (zazwyczaj filo), słodkiego syropu oraz mnóstwa orzechów! Można wykorzystać włoskie, pistacje, laskowe, a nawet migdały.

Przyrządzając baklavę, należy użyć około 24 płatów ciasta filo. Na spodzie powinno znajdować się osiem płatów. Każdy z nich należy posmarować masłem. Następnie wykłada się na nie około 250 gramów zmielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i cukru. Na orzechy układa się następne warstwy ciasta, potem kolejne orzechy i znowu ciasto. Tak przygotowany deser należy pokroić w romby lub kwadraty. Baklavę piecze się około 1,5-2 godzin w stosunkowo niewysokiej temperaturze. Po wyjęciu z pieca polewa się ją wcześniej przygotowanym z wody i cukru syropem oraz ozdabia orzechami.

Baklava/ fot. http://www.pinterest.com/pin/150378075027827278/

Baklava/ fot. http://www.pinterest.com/pin/150378075027827278/

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz