Kuchnia Chorwacji. Czego trzeba spróbować wybierając się nad Adriatyk?

Chorwacja to kierunek nad wyraz często wybierany przez turystów. Nic w tym dziwnego – pogoda gwarantuje nam piękną opaleniznę, a widoki w każdej części kraju zapierają dech w piersiach. Zapominamy jednak często, że Chorwacja to także znakomita miejscowa kuchnia! Przyjrzyjmy się więc miejscowemu menu, by wiedzieć, czego warto spróbować podczas wakacji.

Burek

To chyba najczęściej kojarzone z Chorwacją danie. Każdy, kto był na Bałkanach choć raz, z pewnością go próbował – burek występuje bowiem nie tylko w samej Chorwacji, ale i w całym regionie bałkańskim. To nic innego jak wiele warstw ciasta filo (wielokrotnie mylonego przez turystów z ciastem francuskim), wypełnionych białym serem, mięsem lub szpinakiem. To dość tłusty przysmak, jednak w Chorwacji jedzony na tyle często, że można bez trudu kupić go nie tylko w każdej restauracji, ale też nawet na stacjach benzynowych.

Fiš paprikaš, czyli gulasz rybny

Fiš paprikaš to ostry, dobrze przyprawiony gulasz z kilku gatunków ryb – przeważnie wśród składników znajdziemy suma, jesiotra, karpia i szczupaka. Przygotowuje się go w tradycyjny sposób, w garnku z brązu, którego zawartości nie miesza się, a jedynie potrząsa raz na jakiś czas. Zazwyczaj podawany jest z kluskami, oczywiście ręcznie robionymi, zwanymi rezanci. Ryby są jednym z częstszych gości na chorwackich stołach, często podaje się je z grilla, ale także smażone czy pieczone. Będąc w Chorwacji z pewnością niejednokrotnie ich spróbujecie.

 

Owoce morza

Dziwnym byłoby, gdyby zabrakło ich w menu chorwackich restauracji. Najpopularniejsze są oczywiście w Dalmacji. Znajdziemy tam mnóstwo potraw z kalmarami, ostrygami czy ośmiornicami. Do tego właśnie w tym regionie często spotyka się potrawy z grillowanej jagnięciny, dzięki czemu tamtejsza kuchnia uchodzi za zdrową i nietłustą. Co ciekawe, chorwackie restauracje rzadko podają mięso innego pochodzenia niż od miejscowych rolników. Do tego podawane jest oczywiście wino miejscowej produkcji. Warto wspomnieć, że owoce morza to także specjalność innego regionu kraju – Istrii.

Chorwackie alkohole

Chyba każdy, kto odwiedził Chorwację choć raz, próbował słynnej miejscowej rakii. O ile miłośnicy mocnych alkoholi będą chętnie do niej wracać, to jeśli nie przepadamy za ostrym smakiem alkoholu, w Chorwacji chętniej sięgniemy zapewne po wino – a jest w czym wybierać! Wina z Istrii są delikatne, dalmackie nieco cięższe. Miłośnicy piwa też znajdą w Chorwacji coś dla siebie – najpopularniejsze miejscowe marki to Ožujsko i Karlovačko. Alkohole towarzyszą turystom przez całe ich pobyty w Chorwacji – czy to w postaci piwa na plaży, wina do kolacji czy ziołowej rakii przed snem. Wiele osób przywozi też miejscowe trunki jako upominki z podróży czy po prostu w ramach uzupełnienia domowego barku.

Możecie być pewni, że odwiedzając Chorwację miejscowe przysmaki nie umkną Waszej uwadze, a tym bardziej kubkom smakowym. Jeśli macie zamiar spędzić wakacje właśnie w tej okolicy, nie bójcie się eksperymentować z menu – jesteśmy przekonani, że tamtejsze specjały przypadną do gustu najbardziej wybrednym.