Kuchnia Izraela

Co przychodzi Wam do głowy na hasło „kuchnia izraelska”? Wielu osobom wydaje się, że nie zna żadnej potrawy tego regionu. Tymczasem okazuje się, że mamy z nią do czynienia codziennie – w restauracjach i street foodzie, w przekąskach i daniach głównych. Podróżując do Jerozolimy czy Tel Avivu z pewnością zdziwimy się jednak, jak wiele potraw jest nam znanych. A co dokładnie?

W kuchni izraelskiej mocno wyczuwalne są elementy kuchni greckiej, tureckiej i północnoafrykańskiej. Przez wieku kultury tych państw mieszały się, stąd też dzisiejsza fuzja smaków. Co na pewno spotkamy w menu izrealskiej restauracji, a czego nie powinniśmy się spodziewać?

Koszerne przysmaki

Izrael to naród żydowski, a więc i koszerne dania. Co to dokładnie oznacza? Według prawa żydowskiego niektóre dania są dozwolone do spożywania, inne zakazane. Od czego to zależy? Przede wszystkim od pochodzenia produktów, ale i od sposobu ich przyrządzania. Jakie są główne zasady koszerności?

  • mięso może pochodzić jedynie od zwierząt przeżuwających i o rozszczepionych kopytach,
  • mięsa nie wolno łączyć z mlekiem (odstęp między produktami mlecznymi powinien wynosić od godziny do doby – w zależności od stopnia ortodoksji),
  • ryby mogą zostać dopuszczone do jedzenia tylko w przypadku, gdy posiadają łuski oraz płetwy,
  • zwierzęta, których mięso będzie jedzone, musi być w przygotowywane w specjalny sposób – poprzez ubój rytualny.

Photo credit: veritatem on Visualhunt / CC BY

Najpopularniejsze potrawy kuchni izraelskiej

Co najczęściej jedzą mieszkańcy Izraela? Okazuje się, że ich potrawy są dobrze znane Europejczykom – kuchnia izraelska miesza się z bałkańską i afrykańską. Czego między innymi będziemy mogli spróbować w Izraelu?

  • falafel – wegańskie kotleciki z cieciorki, czasami też z fasoli albo z bobu. Bywa podawany w picie, jako wegańska wersja kebabu. Jednak w Izraelu warto spróbować, jak smakuje prawdziwy falafel w towarzystwie sałatki lub hummusu. Są sycące i niezbyt tłuste. Idealne na kolację lub przekąskę, jednak mogą być też głównym daniem obiadowym.
  • hummus – tu również ciecierzyca gra główną rolę, ale w nieco innej formie. Hummus to rodzaj musu, najczęściej jedzonego z pitą lub warzywami. Składa się przede wszystkim z cieciorki z dodatkami – pastą tahini, czosnkiem czy cytryną.
  • szakszuka – proste danie, ale bardzo efektowne. I typowo izraelskie. To nic innego jak jajka w pomidorach. Mają jednak nieco pikantny smak, za sprawą dodawanych do niego przypraw – papryczek chilli i kuminu. Szakszukę najczęściej je się na śniadanie, jak w Polsce jajecznicę. W izraelskim menu to pozycja obowiązkowa!
  • malabi – deser o konsystencji budyniu, przygotowywany z mąki kukurydzianej. Ma różany aromat i podawany jest najczęściej w towarzystwie orzechów lub wiórków kokosowych. W Izraelu popularna jest również baklawa, zapożyczona od Turków, jednak w nieco innej postaci – wypełniona białym serem, z dodatkiem słodkiego, cukrowego syropu i pistacji.

Kuchnia izraelska to fuzja smaków. Jedno jest jednak pewne – nie bez powodu znana jest na całym świecie. Jeśli chcesz spróbować izraelskich przysmaków przygotowywanych przez najlepszych, koniecznie rezerwuj lot do Izraela!

, , , , ,

Możliwość komentowania została wyłączona.