Kuchnia maltańska

Wydawałoby się, że kuchnie krajów śródziemnomorskich są niemal identyczne. A jednak – istnieją między nimi zasadnicze różnice, które warto poznać, zanim udamy się do jednego z nich. Na Malcie również odnajdziesz dania, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Sprawdź sam!

Kuchnia maltańska – prosta i pożywna

Ze względu na wysokie temperatury, jakie panują na Malcie przez większość roku, mieszkańcy wyspy nauczyli się przygotowywać posiłki w jak najprostszy i jak najszybszy sposób. Położenie sprawia również, że w lokalnej kuchni królują tam ryby i owoce morza, nie brakuje jednak i dań przyrządzanych z wołowiny czy baraniny. Mieszkańcy Malty lubią również potrawy przygotowywane z mięsa królika, czyli tzw. fenek. Na wyspie odnajdziesz wiele potraw, których głównym składnikiem jest królik. Możesz również natrafić na specjalną ucztę – fenkata – co pozwoli Ci poznać i spróbować wielu z nich.

Kuchnia maltańska to również doskonałe sery i lokalne wina/ fot. http://www.pinterest.com/pin/443815738248940253/

Kuchnia maltańska to również doskonałe sery i lokalne wina/ fot. http://www.pinterest.com/pin/443815738248940253/

Kuchnia maltańska jest bogata w różnorodne warzywa: pomidory, bakłażany, cebulę, rzepę, seler, czosnek, karczochy, oliwki, szpinak. Dużą popularnością cieszy się nadziewanie większych warzyw odpowiednio przyrządzonym mięsem mielonym. Nie brakuje również przypraw, szczególnie rozmaitych ziół.

Na dzisiejszy wygląd kuchni serwowanej na Malcie miały wpływ inne państwa, zarówno te leżące w basenie Morza Śródziemnego (np. Włochy, Turcja, Hiszpania), jak i te nieco odleglejsze (np. Wielka Brytania). Pomimo licznych zapożyczeń, mieszkańcy wyspy stworzyli swoje własne dania, których niezwykłego aromatu uraczysz jedynie podczas wizyty na Malcie.

Koniecznie trzeba spróbować też miejscowych win oraz piw, które z pewnością zaskoczą Cię swoim niezwykłym smakiem i aromatem.

Szybka i sycąca przekąska – ħobz biż-żejt

Przegląd maltańskich potraw warto zacząć od przekąsek. Niezwykle popularną jest ħobz biż-żejt, która nie dość, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu, to również bardzo smaczna i pożywna. Jej podstawą jest kromka świeżo upieczonego chleba, którą należy natrzeć czosnkiem. Następnie układa się na nią pokrojone pomidory skropione oliwą. Istotne są też dodatki w postaci oliwek, kaparów i świeżo zmielonego pieprzu. Kanapka może być serwowana i z tuńczykiem oraz anchois. Szybka i pyszna przekąska może stać się Twoją ulubioną. Spróbuj raz, a pokochasz ten smak!

Hobz biż-żejt/ fot. http://www.pinterest.com/pin/404901822721035876/

Hobz biż-żejt/ fot. http://www.pinterest.com/pin/404901822721035876/

Gęsta zupa minestra

Mieszkańcy Malty uwielbiają gęste zupy-kremy, które bazują oczywiście na dużej ilości lokalnych warzyw. Dania te są również proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. Zazwyczaj podawane są ze świeżym pieczywem. Jedną z najbardziej znanych maltańskich zup jest minestra – odpowiednik włoskiej minestrone. Ta pochodząca z Malty jest jednak gęstsza. Przyrządzana z 9-10 różnych warzyw (m.in. marchwi, kalafiora, dyni, selera, pomidorów, cebuli, cukinii, ziemniaków), które należy pokroić w większą kostkę. Nie brakuje w niej również fasoli, groszku czy soczewicy. Wszystkie warzywa należy najpierw podsmażyć przez kilka minut, a następnie zalać wodą i gotować do miękkości. Wspaniałe dopełnienie stanowią małe, mączne kluseczki lub ryż, a także tarty ser. Minestra podawana jest również w postaci kremu. Aby go uzyskać, wystarczy wszystkie warzywa po ugotowaniu zmiksować do gładkości.

Fenek biz-Zalta, czyli królik duszony w winie

Królik duszony w winie/ fot. http://www.pinterest.com/pin/306526318358752191/

Królik duszony w winie/ fot. http://www.pinterest.com/pin/306526318358752191/

Mięso królika stanowi podstawę wielu dań maltańskiej kuchni. Jeżeli planujesz pobyt na Malcie i chciałbyś spróbować najlepszych potraw, przyrządzanych z królika, wybierz te restauracje, które są najczęściej uczęszczane przez mieszkańców wyspy. Świąteczne dni są do tego doskonałą okazją. Wówczas możesz załapać się na niezwykłą ucztę – fenkata, która bazuje właśnie na daniach z króliczego mięsa.

Jeżeli jednak masz zamiar przygotować samodzielnie maltańskie danie, wybierz fenek biz-Zalta. Jest to potrawa, która wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa. Należy je bowiem zamarynować w czerwonym winie z dodatkiem liści laurowych. Następnie kroimy je na mniejsze porcje i gotujemy razem z cebulą oraz czosnkiem. Tak przygotowane mięso będzie delikatne, miękkie i niezwykle aromatyczne.

Kinnie – napój gaszący pragnienie

Mieszkańcy Malty stworzyli swoją własną coca-colę! W tym celu wykorzystano naturalne składniki, powszechnie dostępne na wyspie. Ten bezalkoholowy napój gazowany o pomarańczowym posmaku, przyrządzany od 1952 roku, jest niezwykle orzeźwiający. Kinnie powstał z połączenia gorzkich, maltańskich pomarańczy z aromatycznymi ziołami i przyprawami. W jego składzie odnajdziesz między innymi żeń-szeń, lukrecję, anyż, wanilię czy rabarbar. Napój ma więc same zalety! Jest naturalny, orzeźwiający i niezwykły w smaku. Z pewnością przypadnie Ci do gustu podczas maltańskich upałów. Kinnie ma pomarańczowy kolor, dzięki głównemu składnikowi i jest dostępny jedynie na Malcie.

Lokalne słodkości – kannoli

Kuchnia maltańska to również pyszne słodycze. Na każdym kroku możesz spotkać straganiki, które oferują miejscowe słodkości. Jednymi z najpopularniejszych są tzw. kannoli. Na Maltę przybyły prawdopodobnie z Sycylii, jednak doskonale przyjęły się wyspie.

Kannoli/ fot. http://www.pinterest.com/pin/97531148150916046/

Kannoli/ fot. http://www.pinterest.com/pin/97531148150916046/

Kannoli to niewielkie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem. Patrząc na nie, wydaje się, że są trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru, jajka i odrobiny soli, rozwałkować je, a następnie wycinać koła. Kawałki ciasta należy nawinąć szczelnie na metalową rurkę. Końce należy posmarować białkiem jajka, aby się nie rozkleiły. Ciasto razem z metalową rurką umieszcza się w rozgrzanym tłuszczu i smaży na złoty kolor. To jednak nie wszystko. Kruche rurki muszą posiadać nadzienie. Najczęściej jest to ser ricotta wymieszany z cukrem, wanilią, kandyzowanymi cytrusami i/lub kawałkami czekolady. Według uznania, można dodać również orzechy, cynamon lub inne ulubione przyprawy. Niestety kannoli nie należą do najtańszych słodyczy na Malcie, jednak koniecznie trzeba ich spróbować podczas pobytu na wyspie.

2 komentarze do Kuchnia maltańska

  1. maltaigozo.pl 16 kwietnia 2014 o 10:33 #

    Serki z Gozo słone i kruche. Zjedliśmy co prawda, ale spodziewaliśmy się łagodniejszego smaku. Próbowałeś? Kinnie przydaje się przy wyczerpujących wędrówkach – stawia na nogi! Ryby sa wyśmienite na Malcie!

  2. Paweł z Malty 16 kwietnia 2014 o 01:12 #

    Kiedyś byłem na Malcie, ale jedzenie jest bardzo pomieszane z włoskim i marokańskim. Dla mnie zbyt ciężkie, a produkty zanim dojadą z włoch czy Afryki są już dziwne. Ale ryby mają pierwsza klasa.

Dodaj komentarz