Kuchnia meksykańska – smakowita różnorodność

Meksykańska sztuka kulinarna stanowi doskonałe połączenie kuchni mieszkańców południowej części Ameryki Północnej oraz Ameryki Łacińskiej z elementami kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie hiszpańskiej. Jest to jedna z najbardziej znanych kuchni świata, w której górują przyprawy. Przekonajcie się sami.

Kuchnia meksykańska

Do przygotowania meksykańskich potraw niezbędne są wszelkiego rodzaju warzywa. Podstawą wielu dań jest kukurydza. Zastosowanie ma nie tylko świeża, równie często wykorzystuje się masę pochodzącą z przemiału ziaren kukurydzy. Charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej są również: fasola, rozmaite odmiany papryki, pomidory, cebula, czosnek, ryż, wołowina, drób, ryby, wszelkie owoce morza oraz sery. Niezwykle smacznym dodatkiem do wszystkich potraw meksykańskich jest tortilla, czyli placek kukurydziany lub pszenny, przygotowywany według specjalnego rytuału.

Meksykanie jedzą duże ilości owoców, które dodają nawet do wytrawnych dań. Nie zniechęca ich mieszanka ananasa, awokado, papai czy cytrusów z rozmaitym mięsem i ostrymi przyprawami.

Kuchnia meksykańska jest bardzo aromatyczna i pikantna. Najczęściej stosowaną przyprawą jest chili, ale także kmin rzymski, komosa piżmowa, kolendra, oregano, bazylia oraz inne zioła, cynamon, goździki i anyż.
Ważną rolę w daniach meksykańskich odgrywają sosy, tzw. mole. Najbardziej znane to salsa oraz guacamole. Salsa przyrządzana jest z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry. Guacamole natomiast to sos na bazie awokado, papryki jalapeño, pomidorów, cebuli, limonki i kolendry. Istnieje również wersja śmietanowa, w której pomidory zastępowane są śmietaną.

Enchiladas Verdes

Danie to na pierwszy rzut oka nie przypomina stereotypowej meksykańskiej potrawy, a wszystko przez sos salsa verde, który w przeciwieństwie do tradycyjnego sosu pomidorowego, jest… zielony!

 

Enchiladas Verdes to nic innego jak kukurydziana tortilla nadziewana mięsem drobiowym i serem, z dodatkiem cebuli, w pysznym sosie pomidorowym. Specyfiką przygotowywania dań z tortilli w Meksyku, jest obsmażanie placków kukurydzianych na oleju, zanim zostaną wypełnione dodatkami. Obsmażoną tortillę należy na kilka sekund zamoczyć w sosie. W przypadku enchiladas verdes jest to salsa verde, czyli pasta przyrządzona z zielonych pomidorów, ostrej papryki, cebuli i kolendry.

Tortille nadziewane są ugotowanym, rozdrobnionym mięsem oraz pokruszonymi serami: żółtym, twarogiem, parmezanem oraz bundz i zwijane w rulon. Następnie polewa się je sosem, posypuje posiekaną cebulką oraz kolendrą. Dodatkowo enchiladas można polać odrobiną kwaśnej śmietany, co nada im nieco delikatniejszego smaku.

Zupa aztecka

Ta niesamowicie pikantna zupa przyrządzona na bazie czerwonych pomidorów i papryki na pewno zaskoczy Cię niejeden raz! Odnajdziesz w niej niezwykłą mieszankę smaków, czego przyczyny należy upatrywać w wielości rozmaitych składników. Oprócz zmiksowanych pomidorów i papryki, w zupie azteckiej znajduje się także cebula i czosnek, mięso drobiowe, duża ilość kukurydzy i czerwonej fasoli. Ale to nie wszystko! Zanurzając łyżkę w zupie aż po samo dno, odnajdziesz nachos, czyli niewielkie kawałki tortilli oraz ciągnący się żółty ser. Wszystko to zostaje udekorowane kleksem kwaśnej śmietany, który delikatnie łagodzi pikantny smak potrawy. Oprócz soli i pieprzu, standardowymi przyprawami dodawanymi do zupy są kolendra oraz oregano.

Indyk w sosie mole poblano

Kuchnia meksykańska oferuje dania łączące w sobie składniki, które w naszym społeczeństwie, na pierwszy rzut oka, zupełnie do siebie nie pasują. Jedną z takich potraw jest indyk w sosie mole poblano. Mole poblano to nic innego jak sos czekoladowy. W tradycji meksykańskiej do jego przygotowania wykorzystuje się ponad trzydzieści składników, w tym sześć rodzajów papryki. Mięso z indyka należy przesmażyć na oliwie, a następnie upiec.

Obraz cesar huitron Pixabay

Najbardziej czasochłonne jest przyrządzenie sosu, które odbywa się etapami. Najpierw poddajemy smażeniu pokrojone papryczki, cebulę, czosnek, migdały, orzeszki ziemne, rodzynki i całe przyprawy, między innymi nasiona kolendry, anyż, cynamon i goździki. Następnie pomidory, papryczki oraz wcześniej przesmażoną mieszankę gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy zmiksować razem ze zmielonymi ziarnami kakaowca. Spolszczona wersja dopuszcza zastąpienie ziaren kakaowca gorzką czekoladą z dużą zawartością kakao. Pokrojone mięso zostaje polane gęstym sosem i posypane prażonym sezamem.

Quesadilla – sycąca przekąska

Quesadilla to pyszna meksykańska przekąska, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jej zaletą jest również dowolność dodatków. Podstawowym składnikiem quesadilli jest oczywiście tortilla, którą nadziewa się ulubionymi składnikami. Jednym z popularniejszych sposobów przyrządzenia tego dania jest nadzianie tortilli serem i mieloną, ostrą papryką, złożenie na pół, a następnie podsmażenie, aby ser się rozpuścił. Doskonale smakuje również quesadilla maczana w jajku. Przygotowanie jest dokładnie takie samo, jak wersji podstawowej, przed smażeniem jednak, maczamy tortillę w jajku. Oprócz sera, można dodać również mięso, na przykład z kurczaka, a także dowolne warzywa i przyprawy.

Quesadilla jest nie tylko doskonałą przekąską. Stanowi bowiem idealny dodatek do przesmażonej fasolki, gorącej kiełbasy, a nawet ryżu, wspaniale komponuje się z przeróżnymi sosami: zielonym, czerwonym, śmietanowym.

Obraz Chris Tweten Pixabay

Czekoladowy Atole

Atole to meksykański napój rozgrzewający. Pomimo że Meksykanie rzadko marzną, posiadają przepis na niezwykły napój, który doskonale sprawdza się w swej roli. Najważniejszym składnikiem atole jest masa nixtamalizowana, czyli masa powstająca z pełnego przemiału ziarna kukurydzy.

 

Przed rozpoczęciem przygotowywania atole, konieczne jest namoczenie masy, musi bowiem rozmięknąć. Następnie za pomocą miksera łączy się ją z mlekiem zwykłym lub sojowym. Po wykonaniu tej czynności, można przecedzić ją przez sito w celu pozbycia się grudek. Do masy dodaje się cukier trzcinowy, wanilię i cynamon, a także kakao rozpuszczone w wodzie. Ostatnim etapem przygotowywania napoju jest jego podgrzewanie. Należy robić to ostrożnie, by masa nie wyciekła z naczynia. Najważniejsze na tym etapie jest trzykrotne doprowadzenie napoju do wrzenia i dokładne mieszanie. Napój doskonale sprawdza się także w roli deseru.

Dodaj komentarz