Moskwa, dzień siódmy: Stacje moskiewskiego metra i prawdziwy rosyjski obiad

Moskwa bywa niesamowicie zakorkowana. Obok popularnych samochodów osobowych, na ulicach grzęzną również autobusy, marszrutki i trolejbusy. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z metra. Wielu mieszkańców już dawno zrezygnowało z własnych samochodów, aby korzystać z tego środka transportu. Stacje moskiewskiego metra są unikalne na skalę światową. Dlaczego? Chyba w żadnym innym mieście, czekając na swój skład, nie poczujesz się jak w cesarskim pałacu, prawda?

Idealne przykłady sztuki socrealizmu – stacje moskiewskiego metra

To, czym jest socrealizm w architekturze, można było zobaczyć już podczas spaceru po Arbacie. Monumentalne wieżowce w postaci siedziby Ministerstwa Spraw Zagranicznych to jednak tylko jedno oblicze tego nurtu. Zgoła inaczej sytuacja wygląda, gdy zobaczysz stacje moskiewskiego metra. Każda z nich bardziej przypomina salę dworską niż miejsce użyteczności publicznej. W założeniach miały być „pałacami dla ludu” i wydaje się, że moskiewskim metrze osiągnięto ten cel. Jako wzorcowe przykłady sztuki socrealizmu, stacje pełne są odniesień do kultury ludowej oraz przyjaźni między socjalistycznymi narodami.

Najlepiej odwiedzić stacje Kijewskaja oraz Bieloruskaja, aby na własne oczy przekonać się, jak zręcznie wpleciono motywy wiejskie w architekturę stacji-dworu. Znaleźć tu można mozaiki przedstawiające uśmiechniętych rolników, jak i bohaterów rewolucji. Przedstawień tych ostatnich jest szczególnie dużo na stacji Oktiabrskaja.

Obraz JH Kim Pixabay

Tradycyjny rosyjski obiad

Na zakończenie pobytu w Moskwie warto wybrać się do jednej z licznych restauracji i spróbować lokalnej kuchni. Wiele z potraw rosyjskich jest Polakom doskonale znanych, jednak znaleźć można równie smaczne, co i nieznane dotąd dania. Tradycyjny rosyjski obiad zazwyczaj składa się z dwóch dań i deseru. Z zup godna polecenia jest ucha, czyli zupa rybna podawana zwykle z dużym kawałkiem mięsa pływającym w dość tłustym wywarze.

Drugim daniem często bywają pierogi. Wśród różnych kształtów oraz nadzień wyróżniają się pielmieni syberyjskie. Główna różnica między nimi, a klasycznymi „z mięsem” polega na tym, że w przypadku syberyjskich – ciastem owija się mały kawałek surowego mięsa a nie mieloną „papkę”. Desery bywają bardzo różne, jednak łączy je jedno – herbata. Podawana jest ona chyba do każdego posiłku i stanowi miłe zakończenie obfitej uczty.

Żegnaj Moskwo!

I tak nadszedł dzień, w którym trzeba wracać do domu. Z całą pewnością Moskwa jeszcze na długo pozostanie w twoim sercu. Zwiedzając to piękne miasto, pamiętaj, że czasem warto odwiedzić może mniej znane, ale równie ciekawe miejsca. Jeśli choć raz poczujesz klimat tego miejsca, z pewnością jeszcze tu wrócisz.

Dodaj komentarz