Najciekawsze dania kuchni chińskiej

Trudno mówić o jednolitej kuchni chińskiej. Chociaż w Europie znanych jest kilka dalekowschodnich potraw, to prawdziwe dania pochodzące z Państwa Środka nadal pozostają znane raczej wąskiemu gronu fascynatów. Oto kilka najsmaczniejszych przykładów chińskiej kuchni.

Co region to smak

Państwo, które obecnie znamy jako Chiny, składa się z kilku historycznych królestw. Z powodu odmiennych warunków naturalnych oraz miejscowej tradycji w każdym z regionów powstała zgoła inna tradycja kulinarna. Najbardziej ekskluzywną jest oczywiście kuchnia pekińska. Dzięki bezpośredniemu wpływowi cesarskiego dworu, dania serwowane w tej części państwa są niezwykle wykwintne oraz delikatne. Podstawą większości potraw są pszenne bułeczki oraz makaron. Najsmaczniejsze dania kuchni chińskiej znane na Zachodzie związane są z tradycją południową – kantońską. To właśnie w okolicach Hongkongu podstawą wyżywienia jest ryż podawany z mięsem i warzywami z woka. Warto również wspomnieć o kuchni syczuańskiej. O ile potrawy pochodzące z pozostałych regionów można śmiało polecić każdemu, to dania z Chengdu przeznaczone są jedynie dla smakoszy. Ich niezwykła pikantność miała zapewnić równowagę sił życiowych w warunkach gorącego i wilgotnego środowiska.

Najsmaczniejsze dania kuchni chińskiej – czas na kaczkę!

Sztandarowym daniem kuchni pekińskiej jest oczywiście kaczka. Przyrządzana jest dwuetapowo, co czyni ją idealnym dwudaniowym obiadem. Szczególną dbałość szefowie kuchni przywiązują do odpowiednio długiego czasu schnięcia mięsa. Po czym jednak poznać doskonałą kaczkę po pekińsku? Oczywiście po wspaniałej, chrupiącej skórce oraz soczystym wnętrzu. Najpierw zostanie nam zaserwowane mięso z dodatkiem gęstego, aromatycznego sosu oraz cieniutkich naleśników. Po skończonym posiłku podana zostaje zupa ugotowana na kościach oraz nie podanych wcześniej części kaczki. Wyjątkowy smak danie to zawdzięcza specjalnemu sposobowi hodowli ptaków. W gospodarstwach położonych wokół stolicy zwierzęta karmione są wyłącznie zbożem oraz pastą sojową.

Kurczak gongbao – najdelikatniejsze oblicze Syczuanu

Kolejnym dobrze znanym miłośnikom orientalnych smaków jest rarytasem jest kurczak gongbao. Jak na danie pochodzące z Syczuanu jest wyjątkowo łagodne w smaku, dlatego można je polecić każdemu kulinarnemu odkrywcy. Obok drobiu, głównym składnikiem potrawy są orzeszki ziemne. Wszystko jest następnie zamarynowane z plastrami imbiru oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku. Najsmaczniejsze dania kuchni chińskiej są często połączeniem skrajnie odmiennych smaków. Delikatne mięso na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasuje do ostrego pieprzu, rozgrzewającego imbiru oraz mocno słonego sosu sojowego. Jednak w rękach wprawnego szefa kuchni łączą się one w harmonijne danie które zadowoli każdego smakosza.

„Trzy głowy Yangzhou”

Pod tą nieco enigmatyczną nazwą kryją się trzy dania, stanowiące esencję kuchni szanghajskiej. Pierwszą głową jest znacznych rozmiarów klops gotowany w glinianym naczyniu z dodatkiem czerwonego sosu (jest to wywar z sosu sojowego połączony z imbirem, czosnkiem oraz kilkoma innymi składnikami). Początkowo może się on wydawać nieco rozgotowany, jednak taka konsystencja ułatwia jedzenie przy pomocy pałeczek. Drugą głową jest duszony łeb karpia z dodatkiem sera tofu. Ostatnim elementem trzech głów jest świńska głowa gotowana podobnie jak klops z wykorzystaniem wspomnianego już sosu.

Tylko dla koneserów – stuletnie jaja

Nie trudno znaleźć w Europie prawdziwego znawcę wina. Po smaku oraz aromacie potrafi on ocenić i zakwalifikować poszczególne alkohole. W Chinach natomiast łatwo trafić na prawdziwych pasjonatów „stuletnich jaj”. Podobno stosując niemal identyczne, co fascynaci wina przesłanki, potrafią ocenić szlachetność tego niezwykłego dania. Czym jednak są te niezwykłe przykłady chińskiej sztuki kulinarnej? Są to ugotowane na twardo kurze jajka które następnie przez okres od kilku tygodni do kilkunastu lat leżakują w mieszance wapna, herbaty, soli oraz gliny. Następnie po około 100 dniach potrawa jest gotowa do spożycia. Nie jest to jednak takie zwyczajne danie. Otrzymanie jaja od chińskiego gospodarza jest niezwykłym zaszczytem, ponieważ częstuje się nimi jedynie gości honorowych.

Nic tak nie zaostrza apetytu jak… rekin

Na wystawnych bankietach często pojawiają się dania zupełnie nam obce. Do takich z całą pewnością należy zupa z płetw rekina. Pomimo licznych kontrowersji związanych z metodami połowu, nadal wśród najbogatszych Chińczyków cieszy się ona niesamowitą popularnością. Ceniona jest raczej przez wzgląd na konsystencję oraz właściwości niż smak, jednak obecnie jest ona niemal nieodzownym elementem ekskluzywnych przyjęć.

Napój długowieczności – herbata

Według legendy, buddyjski mnich Bodhidharma wyciął sobie powieki aby dłużej móc medytować bez snu. Następnie zakopał je w ziemi, gdzie po kilku dniach wyrosły herbaciane krzewy. Chińczycy pokochali pobudzający napar z suszonych liści, i obecnie stanowi on integralny element miejscowej kultury. Jako dodatki zazwyczaj stosuje się płatki kwiatów, suszone owoce lub elementy różnego rodzaju roślin. Począwszy od odchudzającej Pu-Erh, przez orzeźwiającą zieloną, aż po delikatną białą – pita jest zarówno do posiłku, jak i podczas spotkań towarzyskich. Od wielu wieków zwolennicy tradycyjnych metod leczniczych przekonują, iż odpowiednio dobrany do schorzenia napar ma moc wyleczenia niemal każdej choroby.

Obraz Jason Goh Pixabay

Dodaj komentarz