Portugalia. Azory – atrakcje zielonych wysp

Azory to najbardziej zielone miejsce w Europie, pełne cudownych krajobrazów, niesamowitej flory i morskiej fauny. Wyspy oferują turystom nie tylko małe plaże i jeziora w kraterach, ale także strome urwiska, kąpiele w gorących źródłach i spacery po niezwykle malowniczych miasteczkach. 

Azory to archipelag wysp należących do Portugalii, znajdujących się na Oceanie Atlantyckim w odległości 1400 kilometrów od stałego lądu. Charakteryzują się dzikością i bardzo dobrze zachowaną przyrodą. Archipelag ma pochodzenie wulkaniczne, co zdecydowanie ujawnia się w jego wyglądzie, ponadto jest obszarem nadal aktywnym sejsmicznie. A wyspa Corvo, leżąca najbardziej na zachód, stanowi ostatni europejski przystanek przed bezmiarem oceanu. Azory to również doskonałe miejsce do obserwacji wielorybów.

Azory to doskonałe miejsce do obserwacji wielorybów/ fot. http://www.pinterest.com/pin/379780181051054182/

Azory to doskonałe miejsce do obserwacji wielorybów/ fot. http://www.pinterest.com/pin/379780181051054182/

Na wyspy najtaniej, a zarazem najszybciej dostaniemy się samolotem. Większość polskich portów oferuje połączenia z przesiadką w Lizbonie. Na wyspach działają lotniska, dzięki czemu przemieszczanie się między nimi również nie stanowi problemu.

Portugalia Azory

Archipelag w 2007 roku zyskał tytuł, przyznany przez National Geographic, jednego z najbardziej atrakcyjnych turystycznie regionów świata. A także dwukrotnie został laureatem nagrody Quality Coast Gold (przyznawana przez organizację zajmująca się ochroną przyrody i zrównoważonym rozwojem środowiska). Nagroda stanowi podkreślenie rozwijającej się ekoturystyki oraz promocji lokalnych produktów.

Zielona wyspa

Chá Porto Formoso/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/74872412529870059/

Chá Porto Formoso/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/74872412529870059/

Azory mają łagodny klimat, w związku z tym cały rok jest tam zielono. Stanowią wręcz niezwykłą oazę roślinności na oceanie. Większość terenu, poza miejscami typowo wulkanicznymi, stanowią pastwiska, lasy cedrowe oraz obszary soczystej zieleni i kwiatów. Dzięki sprzyjającemu klimatowi, Portugalia Azory warte odwiedzenia są szczególnie wiosną oraz latem, kiedy podziwiać możemy kwitnące w naturalnym środowisku rośliny. Rosnące, często przy drogach, azalie o niezwykłych rozmiarach, z których słynie Furnas na Sao Miguel, czy hortensje (te najbardziej spektakularne spotkamy na wyspie Flores), zachwycą niejednego turystę.

Naturalne spa

W dolinie Furnas na Sao Miguel, znajduje się krater częściowo wypełniony przez wody jeziora. Wpadają do niego dwa strumienie: zimny oraz gorący. To bardzo popularne na wyspach uzdrowisko, z ponad 22 gorącymi źródłami i błotnymi gejzerami, wspomagającymi leczenie przewlekłych chorób, między innymi dróg oddechowych, reumatycznych, nerwowych oraz gastrycznych. Dodatkowo, w tym mikroklimacie w XVIII wieku powstał park zdrojowy Terra Nostra, za wstęp do którego zapłacimy 5 EUR. Warto zobaczyć także tzw. fumaroles. To pęknięcia w skorupie ziemskiej, przez które wydobywają się gazy. Miejsce to z gorącą ziemią i wszechobecną parą oraz zapachem siarki ukazuje, jakie procesy zachodzą we wnętrzu kuli ziemskiej.

Dolina Furnas na wyspie Sao Miguel/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/299207968967022296/

Dolina Furnas na wyspie Sao Miguel/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/299207968967022296/

Herbaciane żniwa

Portugalia Azory to jedyne miejsce w Europie, w którym znajdziemy plantacje herbaty. Na wyspie Sao Miguel, na początku XIX wieku istniało aż 14 fabryk – do dziś przetrwały zaledwie dwie. W Gorreana na północy wyspy znajduje się fabryka Chá Gorreana oraz Fábrica de chá Porto Formoso. Pierwsza uprawa herbaty założona została w 1820 roku, kiedy sprowadzono rośliny z Brazylii. Obecnie Chá Gorreana nastawiona jest głównie na wycieczki turystyczne. Ok. 2-3 kilometry do Gorreany znajduje się Fábrica de chá Porto Formoso.

Pola herbaciane na Sao Miguel/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/344595808959601521/

Pola herbaciane na Sao Miguel/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/344595808959601521/

Na terenie wysp produkuje się trzy gatunki herbat w odpowiednich listków: Orange Pekoe (szczytowy listek). Pekoe (drugi listek od góry) oraz Broken Leaf (trzeci listek od góry). Uprawy są całkowicie ekologiczne, ponieważ na wyspie nie występują szkodniki ani grzyby mogące mieć wpływ na rośliny. Herbatę można nabyć na stoisku w fabrykach, jej ceny są stosunkowo przystępne. Warto wiedzieć, że lokalna herbata pozbawiona jest charakterystycznej goryczki.

Przyjazny punkt na oceanie

To właśnie na Azorach znajduje się najsłynniejsza na świecie żeglarska knajpa – Peter Café Sport. Szukajmy jej na wyspie Faial przy przystani w Horcie, która jest jednym z najbardziej znanych portów świata. Tawerna otwarta została w 1918 roku i od tego czasu funkcjonuje bez przerw. Bardzo ciekawy jest wystrój słynnej knajpy. Jej drewniane wnętrze pełne jest bander i wiadomości z przeszłości, które wiszą od podłogi, aż po sam sufit. To także punkt kontaktowy, w którym można odebrać korespondencję oraz wymienić pieniądze (oczywiście nie każdą walutę, ale najpopularniejsze). Warto również przejść się jedną z najważniejszych marin na świecie, w której zatrzymują się prawie wszystkie jachty płynące przez Atlantyk. Tradycją jest pozostawianie śladów swojej bytności pod postacią malowideł na ścianach portu. Według przesądu, kto tego nie uczyni, nie dotrze do celu.

Żeglarska knajpa Peter Café Sport/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/47358233551979390/

Żeglarska knajpa Peter Café Sport/ fot. http://pl.pinterest.com/pin/47358233551979390/

Wyspiarskie przysmaki

Azory mają charakterystyczną dla tego regionu, dość zróżnicowaną i ostrą kuchnię. Na stołach zdecydowanie królują tu ryby i owoce morza. Mimo podobieństwa do kuchni portugalskiej, opiera się na niej w niedużym stopniu. Przede wszystkim specjalnością pochodzącą z wysp są sery produkowane z mleka krowiego. Ponieważ hodowla tych zwierząt na archipelagu jest bardzo popularna, Azory znane są także ze znakomitej wołowiny. Okolice Furnas na Sao Miguel słyną między innymi ze zjawisk geotermalnych. To właśnie tutaj bez trudu przyrządzić możemy regionalną potrawę Cozido das Caldeirasv – to rodzaj gulaszu z warzyw i mięsa. Należy ją gotować przez około sześć godzin w garnku zakopanym głęboko w ziemi.

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz