Pyszna i zaskakująca – kuchnia gruzińska

Kameralne spotkanie w gronie najbliższych, czy też wystawna uczta dla dziesiątków znajomych – wszystko to odbywa się zawsze za suto zastawionym stołem. Będąc w Gruzji, niemal codziennie znajdzie się jakąś okazję do przyłączenia się do jednego z przyjęć, które zdają się w tym kraju nigdy nie kończyć. A oto i kilka najpopularniejszych kaukaskich przysmaków!

Kuchnia gruzińska – podróż do krainy aromatu

Potrawy charakterystyczne dla kuchni południowego Kaukazu odznaczają się niezwykłą paletą zapachów. A to dlatego, że Gruzini niemal wszystkie aromatyczne potrawy mają tuż pod ręką. Ciepły i łagodny klimat sprzyja prowadzeniu przydomowych ogrodów. Do najpopularniejszych dodatków do potraw należy świeża natka pietruszki, mięta, bazylia, tymianek, estragon, kolendra czy intensywnie pachnący koper. Obok ziół, na terenie całego kraju uprawiane jest winogrono, a w zachodniej części, tuż przy wybrzeżu Morza Czarnego, położone są planacje bakłażanów oraz arbuzów.

Gruzińskie przystawki/ fot. http://www.pinterest.com/pin/447897125412493928/

Gruzińskie przystawki/ fot. http://www.pinterest.com/pin/447897125412493928/

Osobną kategorię smaków oraz aromatów stanowią dojrzewające sery, wytwarzane przez pasterzy wypasających swoje stada na południowych zboczach Kaukazu. Do najbardziej znanych należy delikatny sulguni, będący w czasach istnienia Związku Radzieckiego jednym z największych przysmaków. Gruzini kochają też owoce, zarówno świeże, jak i suszone, szczególnie wspomniane winogrona i arbuzy, ale także figi, jabłka, pomarańcze, mandarynki, melony.

Łódka pełna smaków – chaczapuri

Jednym z najbardziej znanych i cenionych dań, jakie oferuje nam kuchnia gruzińska, jest chaczapuri. Są to pieczone placki, uformowane w kształt kanoe, wypełnione najróżniejszymi dodatkami. Najczęściej spotykaną wersją jest chaczapuri adżarskie, nazwane na cześć regionu położonego w południowej Gruzji. W takim przypadku nadzienie stanowi wspomniany wcześniej ser sulguni oraz lekko ścięte jajko. Zazwyczaj tuż przed podaniem na sam wierzch placka kładzie się niewielki kawałek masła, aby mogło się ono swobodnie rozpuścić. Natomiast w osetyjskiej wersji tej potrawy, nadzienie stanowi mieszanka ziemniaków oraz jajek, a całość nosi nazwę kabizgini.

Chaczapuri/ fot. http://www.pinterest.com/pin/161848180331628190/

Chaczapuri/ fot. http://www.pinterest.com/pin/161848180331628190/

Smak tylko dla twardzieli – kaszi

Zastanawialiście się kiedyś, jakie jest najbardziej „męskie” danie, którego można spróbować na Kaukazie? Zdaniem wielu Gruzinów takim przysmakiem jest bez wątpienia gulasz kaszi. Tradycyjnie jest to potrawa jedzona przez mężczyzn, gromadzących się przy stole już od wczesnego ranka. Co ciekawe, wielu lekarzy zaleca swoim pacjentom wzmacnianie się tym smakołykiem podczas leczenia ciężkich złamań. Z czego jednak składa się owo cudowne lekarstwo? Głównym składnikiem kaszi są wołowe kopyta, bardzo często zastępowane całą głową zwierzęcia. Większość gruzińskich kucharzy przygotowuje je jednak z flaków z dodatkiem aromatycznych ziół oraz warzyw.

Kaszi/ fot. http://www.pinterest.com/pin/398427898254074974/

Kaszi/ fot. http://www.pinterest.com/pin/398427898254074974/

Królowa wśród gruzińskich zup – lobio

Chociaż różnego rodzaju zupy nie cieszą się w Gruzji zbyt dużą popularnością, to również w tym kraju znajdziemy coś co przypadnie do gustu prawdziwym smakoszom. Do najpopularniejszych dań, na jakie możemy natknąć się podczas pobytu na Kaukazie Południowym, jest lobio. Jej skład jest banalnie prosty, jednak to właśnie idealne wyważenie smaków sprawia, iż jest to potrawa genialna w swojej prostocie. Zupa ta przygotowywana jest z fasoli, cebuli, orzechów włoskich oraz kolendry. Często dodawane są jeszcze inne składniki, mające wzmocnić smak, jednak rdzeń lobio zawsze pozostaje taki sam. Zgodnie z zasadami, jakimi rządzi się kuchnia gruzińska, zupa ta powinna być podana w glinianym naczyniu z dodatkiem kawałka świeżego chleba.

Lobio/ fot. http://www.pinterest.com/pin/169799848423491141/

Lobio/ fot. http://www.pinterest.com/pin/169799848423491141/

Nie samym chlebem człowiek żyje – woda Borżomi

Niezwykle ważnym elementem każdego posiłku są oczywiście napoje. Większość z nas myśląc o Gruzji, prawdopodobnie pierwsze skojarzenie będzie miała ze wspaniałymi miejscowymi winami. Jednak to nie wszystko. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu prawdziwym przebojem w całym bloku wschodnim była woda mineralna marki Borjomi. Wydobywana ze źródła artezyjskiego, położonego prawie 2,5 tys. km pod powierzchnią ziemi, stanowi nie lada gratkę dla wszystkich smakoszy. Początki historii jej sukcesu sięgają XIX wieku, kiedy to książę rosyjski Michał Romanow zainteresował się okolicami miasta Borżomi i wydobywaną niedaleko niego wodą. Produkt ten szybko zyskał międzynarodową sławę i do dziś jest niezwykle popularny we Wschodniej Europie.

Woda Borżomi/ fot. http://www.pinterest.com/pin/135319163773126362/

Woda Borżomi/ fot. http://www.pinterest.com/pin/135319163773126362/

Zakochaj się w gruzińskim winie

Winiarskie tradycje Gruzji są imponujące. Wystarczy wspomnieć, iż pierwsze ślady produkcji wina datuje się na okres około 7 tys. lat p.n.e. Od tamtej pory w tym niewielkim kraju produkuje się jedne z najlepszych na świecie win. Gruzja jest prawdziwym rajem dla kolekcjonerów oraz wytrawnych miłośników szlachetnego trunku. Według badań, możliwe, że uprawia się tam ponad 500 różnych odmian i szczepów winogron, z czego każdy daje nieco inny smak oraz aromat. Najpopularniejszym winem czerwonym produkowanym w Gruzji jest Akhasheni, natomiast białym – Anakopia. Jednak na poznanie wszystkich smaków oferowanych przez gruzińskie wina z pewnością nie starczyłoby życia.

Winobranie w Gruzji/ fot. http://www.pinterest.com/pin/263671753155476959/

Winobranie w Gruzji/ fot. http://www.pinterest.com/pin/263671753155476959/

,

Nikt jeszcze nie skomentował.

Dodaj komentarz