Poradnik dla podróżujących do Japonii
Japonia to kraj warty zobaczenia – właśnie tutaj tradycja na co dzień miesza się ze współczesnością, a historia ukazuje się w najmniej oczekiwanych zakątkach. O czym warto wiedzieć przed wyjazdem do Kraju Kwitnącej Wiśni?
Poradnik dla podróżujących do Japonii – przejazdy w Japonii, czyli wcześniej zdecyduj się na sposób transportu
Pierwsze skojarzenie przeciętnego człowieka z podróżowaniem po Japonii to shinkansen, czyli superszybki pociąg. Jeśli jednak nie chcesz wybierać tej szybkiej, acz kosztownej opcji (podróż z Tokio do Kioto kosztuje 13,910 JPY – około 450 PLN), zdecyduj się na promocyjne bilety zwykłych linii pociągowych. Jeśli chcesz przemieszczać się pomiędzy różnymi miastami (lub przejechać pociągiem połowę kraju), zakup na stacji Seishun Juhachi Kippu, czyli „Bilet dla młodych”, który wbrew nazwie nie jest sprzedawany tylko osobom mającym 18 lat. Jego nazwa może być związana z sezonowością oferty – kupić go można podczas przerw w nauce – wiosennej (od 1 marca do 10 kwietnia), letniej (od 20 lipca do 10 września) i zimowej (od 10 grudnia do 10 stycznia). Bilety można kupić na stacjach już około miesiąc przed rozpoczęciem danego sezonu. Bilet kosztuje jedynie 11,850 JPY ( 380 PLN), czyli 2,370 JPY (76 PLN) na dzień! Dzięki takiemu karnetowi będziesz mógł jeździć przez dowolnie wybrane 5 dni liniami lokalnymi i szybkimi należącymi do JR (Japan Railways). Dzień liczony jest od północy do końca danego dnia – jednak pociągi nie jeżdżą w późnych godzinach nocnych. Bilet nie jest imienny – może z niego korzystać dowolna ilość osób. Pamiętaj, że bilet nie zadziała w normalnych bramkach na stacji – trzeba go pokazać obsłudze, która przepuszcza podróżnych bocznym wejściem. Więcej informacji i trasy znajdziesz na stronie japońskich kolei.
Zaplanuj podróż
Poradnik dla podróżujący do Japonii nie mógłby się obejść bez listy świąt, których nie można przegapić!
• Gion Matsuri – coroczne święto odbywające się w jednej z dzielnic Kioto, trwa przez cały lipiec i jest zakończone huczną paradą, Yamaboko Junkō, odbywającą się 17 i 24 lipca. Zobaczymy wtedy wielkie platformy z muzykami i tancerzami w tradycyjnych strojach. Poza główną paradą w dni ją poprzedzające odbywają się podobne wydarzenia w innych dzielnicach miasta.
• Awa Odori – znany w całym kraju festiwal tańca, który odbywa się z okazji buddyjskiego święta Obon. Podczas wydarzenia mającego miejsce w mieście Tokushima od 12 do 15 sierpnia, odbywa się taneczna parada – zobaczymy tutaj tzw. „Taniec głupca”, który ma 400-letnią tradycję, a jego nazwa wywodzi się z piosenki śpiewanej podczas wykonywania układu.
• Jidai Matsuri – tradycyjny festiwal w Kioto, którego tradycja sięga przeniesienia stolicy do Tokio w 1868. Festiwal odbywa się 22 października, rozpoczyna się wystawieniem kapliczek na dworze cesarskim. Później odbywa się pięciogodzinna, długa na około 2 km parada kostiumowa. Zobaczymy tu samurajów, mężczyzn i kobiety w tradycyjnych strojach z różnych epok.
• Festiwal Śniegu w Sapporo – zimowe wydarzenie, którego nie można przegapić! Zobaczyć tu można jeden z największych konkursów figur lodowych na świecie.
Przygotuj się na pogodę
Japonia rozciąga się od do – z czego łatwo się domyśleć, że klimat na wyspach bywa niejednostajny. Kraj leży w kilku strefach klimatycznych, dlatego warto najpierw ustalić, gdzie i kiedy chce się jechać, a później dobrać do tego ubrania, które mają nam się zmieścić w walizce.
Różnorodną pogodę w Japonii dobrze obrazuje okres zimy, gdy w Sapporo podczas Festiwalu Śniegu trzeba przebijać się przez tunele białego puchu (niczym w bajkowej krainie!), w tym samym czasie w Tokio mamy dodatnią temperaturę, a na południowych wysepkach śmiało możemy chodzić na krótki rękaw. Wiosenną wyprawę warto zaplanować na koniec marca lub początek kwietnia – jest to okres przerwy wiosennej, podczas której dostępne są promocyjne bilety na przejazdy pociągami, oraz odbywa się wtedy Sakura Matsuri – święto kwitnących wiśni, które powinien zobaczyć każdy, kto przyjeżdża do Japonii.
Planując podróż w okresie wakacyjnym pamiętaj, że jest to okres, na który przypada pora deszczowa. Oznacza to zwiększoną wilgotność, parność, a także niewysychające pranie (co może być uciążliwe, jeśli planujesz podróż jako bag packer). Jesień jest przyjemnym czasem na wyjazd – pogoda jest ustabilizowana, a Japonia ukazuje nam swe piękne, złote oblicze. Podsumowując: warto najpierw sprawdzić limity wagowe bagażu, który jest wliczony w cenę biletu lotniczego, a później zaplanować detale naszej podróży – w tym te związane z pakowaniem 🙂
Co chciałbyś zjeść?
Prawdziwy poradnik dla podróżujących do Japonii nie może obejść się bez porad kulinarnych! Z jakim daniem kojarzy Ci się Japonia? Jeśli z sushi – to właśnie trafiłeś do raju. Znaleźć tu można szeroki wybór smaków – każdy odkryje coś dla siebie! W sieciowych restauracjach, gdzie podawany jest ten przysmak, jeden talerzyk(2-6 kawałków) kosztuje około 100 JPY (3,2 PLN). Jeśli jesteś wyrafinowanym smakoszem, poszukaj znanych i cenionych restauracji, które w niezwykły sposób zaspokajają potrzeby podniebień klientów. Znana także dzięki filmowi Sukiyabashi Jiro to restauracja oferująca poza unikatowymi smakami ciekawy pokaz sztuki kulinarnej. Niestety nie można tu wejść prosto z ulicy – stolik należy zarezerwować telefonicznie pierwszego dnia miesiąca poprzedzającego naszą wizytę. Posiłek składający się z 20 omakase wyniesie nas około 30.000 JPY (960 PLN).
Nie zapominajmy jednak, że kuchnia japońska nie kończy się na sushi!
Poza tym możemy spróbować rozmaitych zup na bazie makaronu ramen, których wariacje praktycznie nie mają końca, lodów i słodyczy o smaku zielonej herbaty i słodkiej fasoli azuki, kareraisu – potrawy curry, i wielu innych. Szczególnie warto pójść na obiad do restauracji podającej okonomiyaki, czyli danie na bazie kapusty pekińskiej z dodatkami, które sami dobieramy, a później podpiekamy na stole będącym podgrzewaczem.
Pycha! Japonia to kraj wielu twarzy. Jej mnogie oblicza widać w zmiennym krajobrazie, pogodzie, bogatej kuchni, kulturze i sztuce … jest miejscem przyjaznym, do którego warto się wybrać.