Atrakcje Bolonii w… 48 godzin

Jeśli Twoim miastem przesiadkowym jest Bolonia… lepiej nie mogłeś trafić! Stolica jednego z najbardziej turystycznych regionów, czyli Emilia-Romania, nadaje się doskonale zarówno na kilkudniowe wakacje, jak i na zwiedzanie w ekspresowym tempie. Mając do zagospodarowania 48 godzin, na pewno uda Ci się poczuć atmosferę tego wyjątkowego miejsca. Oto kilka pomysłów, jak po brzegi wypełnić dwa bolońskie dni.

Najważniejsze zabytki

Centralnym punktem miasta jest Piazza Maggiore, wokół którego wznoszą się prawdziwe perełki architektoniczne, pamiętające w większości jeszcze czasy średniowieczne. Będąc w tym miejscu, możesz zobaczyć wszystkie najistotniejsze budynki i na własnej skórze poczuć rytm tutejszego życia. Plac i jego okolice chyba nigdy nie śpią. A to za sprawą niezliczonych kafejek, restauracji i targowych straganów wciśniętych w wąskie, brukowane uliczki starego miasta. Ale o rozrywkach za chwilę.

Najstarszym zabytkiem na Piazza Maggiore jest XII-wieczny Palazzo del Podestà. Zachodnią stronę placu zamyka XIV-wieczny Palazzo d’Accursio (m.in. siedziba urzędu miasta). Na przeciwko Palazzo del Podestà wznosi się Basilica di San Petronio – imponująca przedstawicielka włoskiego gotyku. Na wschodniej stronie placu stoi Palazzo dei Banchi. Do Piazza Maggiore przylega Piazza del Nettuno ze słynną Fontanną Neptuna z XVI wieku.

Znakiem rozpoznawczym Bolonii pozostają jednak Due Torri  (Dwie Wieże) górujące nad centrum miasta – Torre degli Asinelli oraz Torre della Garisenda. Tę pierwszą, wyższą, można zwiedzić. Przed śmiałkiem do pokonania prawie 500 stopni, ale widok, rozciągający się z samego szczytu, należy do tych niezapomnianych i rekompensujących wszystkie trudy. Warto też wiedzieć, że dwie ogromne wieże to dzisiaj już tylko pozostałości po całym kompleksie wież, jaki wybudowano w XII i XIII wieku – podobno na życzenie najmożniejszych, dla których miały pełnić nie tylko funkcje obronne, ale i symbolizować posiadaną władzę.

Bolonia może poszczycić się najstarszym uniwersytetem na Zachodzie. Dzisiaj dla zwiedzających otwarta jest zarówno stara siedziba instytucji w Palazzo dell’Archiginnasio, jak i aktualna w Palazzo Poggi.

Artystyczne atrakcje Bolonii

W czasie tak krótkiego pobytu trudno ponieść się fali artystycznego bolońskiego życia. Żeby jednak poczuć klimat miasta i poznać je z trochę innej strony niż ta zabytkowa i turystyczna, warto jeden wieczór spędzić we włoskim barze z muzyką na żywo. Niedaleko centrum znajduje się na przykład Altotasso (Piazza San Francesco) – przychodzi się tu na wieczorki poetyckie, kameralne koncerty, wystawy, projekcje filmów, spotkania z autorami i oczywiście na dobre wino. Kawałek dalej, ale w pobliżu Uniwersytetu, Cantina Bentivoglio (Via Mascarella) zaprasza na pyszne regionalne dania i muzykę jazzową graną na żywo. Z kolei kabaret i przedstawienia teatralne możesz zobaczyć w Marsalino (Via Marsala).

Miłośnicy sztuk wizualnych powinni zajrzeć do najważniejszego muzeum w mieście, czyli Pinacoteca Nazionale di Bologna (Via Belle Arti 56). Gromadzi dzieła głównie artystów związanych z Bolonią, datowane na okres od XIII do XVIII wieku. Wśród wielu malarzy, z których dorobkiem spotkasz się w Pinakotece, trzeba wymienić Raffaella, Giotta, Pietro Prugino. Bilet normalny kosztuje tylko 4 EUR, a ulgowy 2.

Coś na ząb

Atrakcje Bolonii to nie tylko oglądanie zabytków i spacery kilometrowymi krużgankami. Będąc chociaż przez chwilę w takim miejscu, nie wypada opierać się kulinarnym przysmakom. Na kształt obecnej kuchni bolońskiej pracowały setki pokoleń, które już od średniowiecza eksperymentowały z nowymi przepisami przywożonymi z całej Europy. Podobno w XIV wieku naliczono w mieście aż 150 trattorii!

Sztandarowe dania regionu to: tortellini (istnieje mnóstwo odmian tych nadziewanych, fikuśnych pierożków zwanych niekiedy anolini, cappellacci, fagottini, mezzelune czy ravioli), lasagne, sos boloński, czyli ragù alla bolognese, serwowany oryginalnie wyłącznie z makaronem tagliatelle. Koniecznie musisz skosztować też szynki parmeńskiej, sera parmigiano reggiano, chleba z octem balsamicznym z Modeny. Region Emilia-Romania słynie z tych przysmaków na całym świecie. Lokalnym deserem jest natomiast certosino di bologna – obfite ciasto przygotowane z kandyzowanych owoców, orzeszków pinii, migdałów, anyżku, cynamonu, miodu i czekolady.

Koneserzy kuchni niech się koniecznie upewnią, czy w czasie ich wizyty nie odbywają się przypadkiem kulinarne festyny: Tortellino Day, Tartufesta, Mortadela Please albo Festa di San Petronio. Ten ostatni to nie tylko święto włoskich przysmaków, ale przede wszystkim wielka festa ku czci patrona miasta, św. Petroniusza.

Atrakcje Bolonii to również liczne targi. Przechadzając się Mercato di Mezzo, labiryntem starych, czerwonych uliczek, możesz złowić naprawdę pyszne regionalne produkty. Przy słynnej i tłocznej Via Pescherie Vecchie działa z kolei najstarsza gospoda Osteria del Sole. Od końca XV wieku do dziś działa tam sklep z winami! Poznawanie Bolonii La Grassa to niewątpliwie jedna z przyjemniejszych stron włoskich wakacji.

Dodaj komentarz