Kuchnia Izraela
Co przychodzi Wam do głowy na hasło „kuchnia izraelska”? Wielu osobom wydaje się, że nie zna żadnej potrawy tego regionu. Tymczasem okazuje się, że mamy z nią do czynienia codziennie – w restauracjach i street foodzie, w przekąskach i daniach głównych. Podróżując do Jerozolimy czy Tel Avivu z pewnością zdziwimy się jednak, jak wiele potraw jest nam znanych. A co dokładnie?
W kuchni izraelskiej mocno wyczuwalne są elementy kuchni greckiej, tureckiej i północnoafrykańskiej. Przez wieku kultury tych państw mieszały się, stąd też dzisiejsza fuzja smaków. Co na pewno spotkamy w menu izrealskiej restauracji, a czego nie powinniśmy się spodziewać?
Koszerne przysmaki
Izrael to naród żydowski, a więc i koszerne dania. Co to dokładnie oznacza? Według prawa żydowskiego niektóre dania są dozwolone do spożywania, inne zakazane. Od czego to zależy? Przede wszystkim od pochodzenia produktów, ale i od sposobu ich przyrządzania. Jakie są główne zasady koszerności?
- mięso może pochodzić jedynie od zwierząt przeżuwających i o rozszczepionych kopytach,
- mięsa nie wolno łączyć z mlekiem (odstęp między produktami mlecznymi powinien wynosić od godziny do doby – w zależności od stopnia ortodoksji),
- ryby mogą zostać dopuszczone do jedzenia tylko w przypadku, gdy posiadają łuski oraz płetwy,
- zwierzęta, których mięso będzie jedzone, musi być w przygotowywane w specjalny sposób – poprzez ubój rytualny.
Najpopularniejsze potrawy kuchni izraelskiej
Co najczęściej jedzą mieszkańcy Izraela? Okazuje się, że ich potrawy są dobrze znane Europejczykom – kuchnia izraelska miesza się z bałkańską i afrykańską. Czego między innymi będziemy mogli spróbować w Izraelu?
- falafel – wegańskie kotleciki z cieciorki, czasami też z fasoli albo z bobu. Bywa podawany w picie, jako wegańska wersja kebabu. Jednak w Izraelu warto spróbować, jak smakuje prawdziwy falafel w towarzystwie sałatki lub hummusu. Są sycące i niezbyt tłuste. Idealne na kolację lub przekąskę, jednak mogą być też głównym daniem obiadowym.
- hummus – tu również ciecierzyca gra główną rolę, ale w nieco innej formie. Hummus to rodzaj musu, najczęściej jedzonego z pitą lub warzywami. Składa się przede wszystkim z cieciorki z dodatkami – pastą tahini, czosnkiem czy cytryną.
- szakszuka – proste danie, ale bardzo efektowne. I typowo izraelskie. To nic innego jak jajka w pomidorach. Mają jednak nieco pikantny smak, za sprawą dodawanych do niego przypraw – papryczek chilli i kuminu. Szakszukę najczęściej je się na śniadanie, jak w Polsce jajecznicę. W izraelskim menu to pozycja obowiązkowa!
- malabi – deser o konsystencji budyniu, przygotowywany z mąki kukurydzianej. Ma różany aromat i podawany jest najczęściej w towarzystwie orzechów lub wiórków kokosowych. W Izraelu popularna jest również baklawa, zapożyczona od Turków, jednak w nieco innej postaci – wypełniona białym serem, z dodatkiem słodkiego, cukrowego syropu i pistacji.
Kuchnia izraelska to fuzja smaków. Jedno jest jednak pewne – nie bez powodu znana jest na całym świecie. Jeśli chcesz spróbować izraelskich przysmaków przygotowywanych przez najlepszych, koniecznie rezerwuj lot do Izraela!