Nietypowe potrawy wigilijne na świecie. Czym zaskakują?

Wigilia co roku budzi w nas ciepłe uczucia. Rodzinny czas, spędzany w gronie najbliższych przy stole pełnym pysznych potraw i w oczekiwaniu na prezenty. W każdym kraju ten dzień kojarzony jest także z wyjątkowymi potrawami. Niektóre z nich potrafią zaskoczyć. Które najbardziej?

Portugalia

Portugalczycy swoją wigilijną wieczerzę opierają na potrawie zwanej bacalhau de consoada. Składa się z gotowanego dorsza, ziemniaków, rzepy, marchewki, kapusty i brokułów. Jednak potrawą, która może wzbudzić u niektórych brak zrozumienia, z pewnością będą świńskie uszka. W Portugalii uchodzą one za tradycyjne danie, dlatego ich obecność na stole pierwszego dnia świąt nikogo nie dziwi.

Francja

Francuska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych i najbardziej wykwintnych na świecie. Jednak foie gras, które króluje podczas francuskich wigilii budzi kontrowersje. To pasztet z gęsich i kaczych wątróbek. Problem polega na tym, że muszą one być otłuszczone, a żeby tak się stało, są one specjalnie hodowane i żywione. Cena takiego pasztetu jest także dość wymagająca – wynosi ok. 300 zł za kilogram przysmaku. Jednak Francuzi szczerze za nim przepadają. Na wigilijnym stole to punkt obowiązkowy!

Norwegia

Norwegia, w której można spotkać żywego renifera i po sąsiedzku wyskoczyć do Laponii, podczas świąt Bożego Narodzenia jest zwykle cudnie oprószona śniegiem. A na stołach wigilijnych? Kolację rozpoczyna rommegrot, czyli świąteczna zupa. Jej skład może nieco zadziwić – to całkiem gęsta zupy mlecznej z cynamonem, podawana z suszoną wędliną. Norwedzy się zajadają, a ocenę pozostawiamy Wam.

Łotwa

Na Łotwie wigilijna kolacja to kukis, czyli głowa prosiaczka ugotowana z jęczmieniem i groszkiem. Dla niektórych to potrawa nie do spróbowania… Łotysze jednak uwielbiają kukis na tyle, że przygotowują tę potrawę co roku na wigilijny stół. Poza tym tamtejsza wigilia to po prostu dużo mięsa – kiełbasa i smażone mięso z bekonem, cebulką i grochem.

Litwa

Šližikai, którymi podczas wieczerzy wigilijnej zajadają się Litwini, znane też jako kuciukai. Nazwę tę spolszczono do wersji śliżyki. To drożdżowe ptysie podawane z mlekiem makowym, przygotowywanym z maku, miodu, mleka krowiego i migdałów. To słodka potrawa, obok której nie da się przejść obojętnie!

 

A jakie są najdziwniejsze potrawy wigilijne, o których zdarzyło Wam się słyszeć? Dajcie znać!