Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Jesteś zwolennikiem zdrowego, a zarazem pysznego jedzenia? Lubisz poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni? Nie zraża Cię łączenie produktów, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują? Potrawy rodem z Japonii są więc dla Ciebie! Przekonaj się sam.

Kuchnia japońska – krótka charakterystyka

Dania kuchni japońskiej są przede wszystkim bardzo zdrowe, a to za sprawą składników, z których przygotowywane są potrawy. Zawierają one dużo białka oraz innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu.

Japończycy spożywają bardzo duże ilości ryb i owoców morza, a także ryż, algi morskie oraz wszelkiego rodzaju warzywa, w szczególności soję pod każdą postacią. Od pewnego czasu popularna stała się tam również wołowina oraz drób.

Podstawą wielu dań jest dashi, czyli bulion przygotowywany z suszonych płatków tuńczyka oraz kombu – jednego z gatunków alg morskich.
Kuchnia japońska znana jest na całym świecie szczególnie z jednego dania – sushi, które w oryginalnej wersji składa się z surowej ryby, ryżu oraz sprasowanych alg. Pomimo że jest zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu, nie jest to jedyna japońska potrawa warta uwagi.

Wbrew pozorom, mieszkańcy „kraju kwitnącej wiśni” nie spożywają jedynie surowych produktów. Poddają je również gotowaniu (szczególnie dotyczy to zup) oraz smażeniu. Ta druga czynność odbywa się jednak przy użyciu bardzo zdrowego oleju sezamowego.

Miso-shiru – japoński rosół

Zupa miso to jedna z najpopularniejszych zup w Japonii. Dla mieszkańców tego kraju stanowi podobną wartość, co tradycyjny rosół dla Polaków. Główna różnica jest jednak taka, że oprócz pewnych podstawowych produktów, istnieje duża dowolność i tolerancja dla dodawanych do niej składników.

zupa miso /fot. http://pinterest.com/pin/268597565247002355/

zupa miso /fot. http://pinterest.com/pin/268597565247002355/

Do przygotowania miso-shiru niezbędny jest oczywiście bulion dashi, a także pasta miso, czyli tradycyjna japońska pasta produkowana z fermentowanej soi oraz ryżu. Doskonałym dodatkiem do zupy jest serek tofu – również przygotowywany z soi, a także morskie algi oraz szczypiorek. Japończycy spożywają ją także z grzybami enoki, owocami morza oraz rozmaitymi warzywami: bakłażanem, ziemniakami, cebulą, zielonym groszkiem, szpinakiem, japońską rzodkiewką daikon, dynią czy kapustą.

Miso-shiru jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy bowiem ugotować w dashi dowolne składniki, a na koniec dodać pastę miso oraz serek tofu. Potrawa jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo dobra w smaku.

Kurczak w sosie teriyaki

Do przygotowania tego dania wykorzystuje się zazwyczaj najchudszą część kurczaka, czyli filety. Konieczne jest wcześniejsze doprawienie mięsa odpowiednią marynatą. Do jej przyrządzenia niezbędne są takie składniki, jak: olej sezamowy, sos sojowy – jasny i ciemny oraz przyprawy: pieprz syczuański, anyż, goździki, cynamon, kmin.

kurczak teriyaki /fot. http://pinterest.com/pin/97179304429774991/

kurczak teriyaki /fot. http://pinterest.com/pin/97179304429774991/

Marynowanego kurczaka należy podsmażyć na oleju sezamowym razem z imbirem oraz papryczką chili, a następnie zalać sosem teriyaki. Posiada on specyficzny smak, a to za sprawą różnorodnych składników, z których jest przyrządzany. Aby go przygotować potrzebne są między innymi woda, miód, cukier, sos sojowy (jasny i ciemny), mielony imbir oraz czosnek, a także sok z limonki, ocet ryżowy oraz odrobina wódki. Kurczaka gotuje się do zgęstnienia sosu, a następnie podaje z ryżem i posypujemy sezamem.

Jak widać dla Japończyków nie stanowi połączenie produktów słodkich ze słonymi oraz pikantnymi. Najważniejsze jest, aby było zdrowo i smacznie!

Tempura

Jedną z najlepszych japońskich przekąsek jest tempura – ciasto przypominające w konsystencji naleśnikowe, smażone na głębokim oleju. Aby jednak uzyskać efekt niesamowitej kruchości, która jest charakterystyczną cechą tego ciasta, należy przestrzegać jednej ważnej zasady – woda używana do przygotowania tempury musi być zimna, a wręcz lodowata. Po wymieszaniu jej z mąką pszenną oraz kukurydzianą, zaleca się nawet obłożenie miski z ciastem kostkami lodu, aby utrzymać jego niską temperaturę.

tempura /fot. http://pinterest.com/pin/62909726016571562/

tempura /fot. http://pinterest.com/pin/62909726016571562/

Najlepiej smakują warzywa w tempurze, szczególnie marchew, cebula, brokuły, cukinia, papryka, seler naciowy, można jednak usmażyć w niej również inne składniki, na przykład krewetki.

Po zamoczeniu warzyw w tempurze, smaży się je na bardzo gorącym oleju przez kilka sekund. Najbardziej smakują jeszcze ciepłe, podawane z pikantnym sosem majonezowym. Efekt ten można uzyskać po połączeniu majonezu z sosem wasabi oraz odrobiną curry i czosnku.

Japoński omlet

W Japonii jada się również jajka. Czasami wystarczy wymieszać surowe z ryżem, co dla Japończyka stanowi idealane śniadanie, innym razem jest nieco bardziej pracochłonne, jak w przypadku przyrządzania omletów. Wówczas należy jajka wymieszać z odrobiną dashi, cukrem oraz sosem sojowym. Po wysmarowaniu rozgrzanej patelni odrobiną tłuszczu, wlewa się na nią taką część masy, aby jedynie przykryła dno. Po usmażeniu, należy omlet zwinąć w rulon i usmażyć następny. W każdy kolejny omlet zawija się poprzedni, aby na końcu otrzymać jeden gruby rulon złożony z kilku omletów. Końcowym etapem przygotowywania jest pokrojenie dania na mniejsze kawałki.

japoński omlet /fot. http://pinterest.com/pin/120682464986777395/

japoński omlet /fot. http://pinterest.com/pin/120682464986777395/

Omlet można podawać ze szczypiorkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Jest to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Wykorzystywany jest on także między innymi do przyrządzania sushi.

Imbirowe ciasteczka

ciasteczka imbirowe /fot. http://pinterest.com/pin/42291683972458253/

ciasteczka imbirowe /fot. http://pinterest.com/pin/42291683972458253/

Kuchnia japońska wykorzystuje wiele rozmaitych warzyw i roślin. Jedną z najczęściej stosowanych jest imbir, który jest bardzo aromatyczny. Posiada on charakterystyczny smak i zapach, który doskonale komponuje się z egzotycznymi przyprawami. Można go stosować zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, czego przykładem są japońskie ciasteczka imbirowe. Są one proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i bardzo dobre w smaku.

Do ich przyrządzenia, oprócz tartego imbiru, wykorzystuje się również masło, mąkę, cukier oraz odrobinę zimnej wody. Po utarciu masła z cukrem, dodaje się do masy pozostałe składniki i wyrabia dokładnie ciasto. Po wykonaniu tych czynności, należy rozwałkować masę i wycinać niegrube ciasteczka o dowolnych kształtach. Przed pieczeniem warto posmarować je wodą i posypać sezamem. Tak przyrządzone ciasteczka są doskonałym dodatkiem między innymi do zdrowej, zielonej, japońskiej herbaty.

Jeden komentarz do wpisu Kuchnia japońska to nie tylko sushi

  1. Besuto 29 czerwca 2016 o 16:49 #

    Z wyżej wymienionych nie jadłam tylko omletu japońskiego 😉

Dodaj komentarz