Winne szlaki w Europie

Choć niezmiennie od lat czołowymi producentami wina w Europie są Francuzi, Włosi i Hiszpanie, najstarszym regionem winiarskim na świecie pozostaje Gruzja. Uprawę gruzińskiej winorośli rozpoczęto siedem tysięcy lat przed naszą erą. Najbardziej znanym kaukaskim szlakiem winnym jest Kachetia, której pola winogronowe zajmują 32 tysiące hektarów, co stanowi 70% łącznej powierzchni regionu.

Niemcy – nadreńskie uprawy winorośli

Choć kraj nad Renem znany jest głównie z produkcji klasycznych pilsnerów, to Niemcy corocznie figurują w czołówce państw o najwyższym spożyciu wina w Europie. Tajnym składnikiem niemieckich winiarzy jest uniwersalny szczep winogron zwany riesling, z którego można wyprodukować każdy rodzaj wina – od delikatnych i wytrawnych po deserowe. Rynek winiarski oferuje też trunek o nazwie Eiswein, czyli wino lodowe. Nazwa wiąże się ze specyficzną metodą produkcji, polegającą na zbieraniu zamrożonych winogron i natychmiastowym ich sprasowaniu.

Nad brzegiem Mozeli spotkać można winnice zakładane na zboczach pokrytych glebą łupkową, dzięki której alkohol nabiera oryginalnego, dość cierpkiego posmaku. Z kolei Rheingau jest regionem słynącym z klasztornych plantacji, nierzadko dostępnych zwiedzającym. Jeszcze 80 lat temu najlepsze niemieckie wina osiągały ceny takie same, jak wyśmienite trunki z Bordeaux. Nasi zachodni sąsiedzi mogą się poszczycić białymi winami, cenionymi wśród smakoszy z całego świata.

Wina basenu Morza Śródziemnego

Hiszpania eksportuje wina od czasów świetności Cesarstwa Rzymskiego, jako drugie najstarsze winiarskie państwo basenu Morza Śródziemnego. Najważniejszym regionem, słynącym z upraw winorośli jest Andaluzja u podnóża Pirenejów. Według Hiszpańskiego Instytutu Handlu Zagranicznego uprawia się tu rocznie do trzech milionów hektarów winorośli, z których niemal całość przeznaczona jest do produkcji słodkich trunków.

W Galicji, gdzie wilgotny klimat sprzyja plantatorom winogron, produkuje się doskonałe białe wina, głównie Fillaboa i Martin Codax. W Kastylii-Leon pija się czerwone, słodkie odmiany trunku, takie jak Aalto, Abadia Reuerta, Alvarez y Diez, Castila la Vieja, Vina Bajoz i Mauro. Nowoczesne, orzeźwiające napoje alkoholowe produkowane są jako dodatek do ryb i owoców morza, z których znana jest kuchnia atlantycka. Istnieje również odmiana musującego wina zwana cava, kiedyś określana mianem hiszpańskiego szampana. Nazwa pochodzi od kataloński winnic, gdzie w XIX wieku rozpoczęto jego produkcję. Mniej znane winne szlaki w Europie znajdują się w Jumilli w Murcji oraz w głębi lądu w Somontano w Aragonii.

Obraz Thomas B. Pixabay

Portugalskie winnice

Szacuje się, że portugalskie uprawy winorośli zajmują blisko 250000 hektarów łącznej powierzchni kraju, zaś średnia produkcja wina wynosi 7 milionów hektolitrów rocznie. To stawia Portugalię na dziesiątym miejscu w światowej klasyfikacji wytwórców tego trunku. W ojczyźnie Ferdynanda Magellana powstaje głównie słynne porto oraz jego wyspiarska odmiana, zwana popularnie maderą, choć każdy portugalski region specjalizuje się w hodowli innego szczepu. Rośnie tu wiele odmian winogron, jak chociażby doskonałe czerwone Tinta Roriz i Tinta Francesco, pochodzące od francuskiego Pinot Noir.

Jesienią w Porto fermentują owoce, okresowo uzupełniane brandy z winogron. W ten sposób uzyskuje się surowe wino, które przez zimę leżakuje w quintas. Wiosną przewozi się je ciężarówkami do piwnic w dzielnicy Vila Nova de Gaia, gdzie po zamieszaniu dojrzewa. Aby móc obserwować proces powstawania słynnego porto, można dostać się do Portugalii połączeniami z większości polskich portów lotniczych. Startując z Gdańska, Warszawy, Krakowa i Poznania, dwie przesiadki przewidziane są we Frankfurcie nad Menem i w Amsterdamie lub w Brukseli i Lizbonie. Lotnisko w Porto położone jest dziesięć kilometrów na północ od centrum miasta.

Kultowe włoskie trunki

Włochy uchodzą za jeden z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie, zaś wino stanowi nieodłączny element włoskiej kultury. Stawiane na stole obok soli, pieprzu i oliwy, podawane jest w taki sposób, by można nim było popijać każdy posiłek. Dlatego też smak włoskich win jest często bardziej wysublimowany, niż ma to miejsce w przypadku trunków produkowanych w krajach, w których powiązanie to nie jest tak silne.

Prawie jedną piątą światowej produkcji, zawdzięcza się Włochom. Region Vento – od Wenecji po jeziora Prada, od Alp Julijskich do płaskiej doliny Padu – jest największym wytwórcą białych trunków, eksportowanych na skalę światową. Wenecja Euganejska słynie z kolei ze słodkich szczepów winogron oraz grappy – alkoholu wytwarzanego z ich pestek. Przez malowniczy region w północno-wschodnich Włoszech przebiega kilka szlaków winnych, z których najbardziej wsławiony to Strada del Bardolino. Trasa biegnie od miejscowości Bardolino w prowincji Werona, przez mniejsze miasteczka – Affi, Pastrengo i Castelnuovo, aż do Peschiery del Garda. Do Wenecji przez cały rok kursują połączenia lotnicze z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Wrocławia i Poznania z jedną przesiadką w Paryżu lub Rzymie.

Obraz skeeze Pixabay

Winne szlaki w Europie – Francja

Nikogo nie zdziwi fakt, że Francuzi spożywają najwięcej wina w przeliczeniu na jednego obywatela rocznie. Konkurują oni z Włochami i Hiszpanami o tytuł światowego wytwórcy wsławionego napoju bogów. Podróż do Francji jest świetną okazją, by skosztować wina, które uatrakcyjnia wystawy sklepowe, towarzyszy każdemu posiłkowi, a także stanowi doskonały prezent z kraju nad kanałem La Manche. Winne szlaki w Europie ciągną się nie tylko pośród dróg w Burgundii i Bordeaux, ale także wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i Loary. Winnice znaleźć można na Kostaryce, zwłaszcza na północy, na południowo-wschodnim wybrzeżu i w głąb lądu od Ajaccio, jak również na dolnym krańcu wyspy, w pobliżu Bonifacio.

Francja jest niekwestionowanym liderem, produkującym najwięcej czerwonego wina na światową skalę. Pod względem wielkości upraw, wyprzedza ją jedynie Hiszpania. Niewiele jest francuskich regionów, w których nie uprawia się winorośli. Odmiany takie jak Sauvignon, Chardonnay czy Merlot zrobiły już światową karierę, jako międzynarodowe wina francuskiego pochodzenia. To właśnie z obszarów śródziemnomorskich pochodzi słynne Grenache, Chenin Blanc i Gamay. Z odmian białego wina cieszących się największą popularnością warto wyróżnić Melon de bourgogne i Sémillon.

Dodaj komentarz