Zasmakuj w Hiszpanii!

Bogactwo smaków i aromatów sprawiło, że tradycyjne dania Półwyspu Iberyjskiego podbiły całą Europę. Jeśli znudziło Ci się już zwiedzanie zabytków, może warto udać się w podróż… kulinarną? Dowiedz się, czym może Cię uraczyć kuchnia hiszpańska.

Smakowity kąsek…

W całej Hiszpanii niezwykłą popularnością cieszą się niewielkie przekąski, zwane tapas. Danie wywodzące się z Andaluzji, dzięki prostocie wykonania, szybko zdobyło ważne miejsce w jadłospisie mieszkańców całego kraju. Stosunkowo najprostszą w wykonaniu przekąską jest jamon serrano czyli kanapka z szynką. Może i dla przybysza z Polski takie danie nie jest żadną nowością, ale szynka jest jedyna w swoim rodzaju. Kuchnia hiszpańska może jednak także zadziwić…

Amatorzy nieco bardziej niecodziennych smaków powinni zdecydować się na oreja, czyli smażone w głębokim tłuszczy ucho wołowe. Co prawda wiele osób może zawahać się przed skosztowaniem akurat tej części ciała krowy, jednak to właśnie poprzez kuchnię można najlepiej poznać tradycję odwiedzanego kraju. Może więc warto się skusić?

Na większy głód

Jednym z najlepiej rozpoznawalnych na świecie hiszpańskich dań jest chłodnik gazpacho. Wbrew obiegowym opiniom, nie jest to zwyczajna, zimna zupa pomidorowa. Gazpacho, podawane w Cordobie, co prawda oparte jest głównie na tym warzywie, jednak istnieją także wersje całkowicie pozbawione tego składnika. Zamawiając tą zupę w Andaluzji, można przeżyć niemały szok. W tej części Hiszpanii składa się ona z migdałów, czosnku i świeżej oliwy. Nieodłącznym dodatkiem do chłodniku jest kawałek chleba.

Prawdziwy posiłek nie może się jednak składać tylko z zupy. Niemal w każdej restauracji na Półwyspie Iberyjskim zamówić można najważniejszą hiszpańską potrawę – paellę. Pochodzące z Walencji danie składa się głównie z ryżu, szafranu oraz różnorodnych dodatków. Do najważniejszych z nich należą kawałki owoców morza lub kawałki delikatnego króliczego mięsa.

Obraz meineresterampe Pixabay

Kraina płynąca winem

Gorący klimat sprzyja uprawie winorośli, z czego ochoczo korzystają miejscowi plantatorzy. Andaluzyjskie sherry czy gęsta malaga są nieodłącznymi towarzyszami hiszpańskich posiłków. W upalne dni powszechne jest chłodzenie się szklaneczką sangrii. Jest to czerwone wino podawane z dodatkiem zimnej wody, lodu oraz owoców. Jest to napój rdzennie walencki, jednak obecnie spopularyzował się na obszarze całego kraju.

Dodaj komentarz