Zupa pho, czyli wietnamski rosół
Cóż wyjątkowego kryje się pod tajemniczą nazwą „zupa pho”? I co sprawiło, że stała się ona tak popularna na całym świecie? W Wietnamie zupa pho to sposób zarówno na śniadanie, jak i na obiad oraz kolację. Na pierwszy rzut oka ten dalekowschodni przysmak to po prostu rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i dodatkami. Jednakże Wietnamczycy wiedzą, że zupa pho to coś więcej. Ma niezwykły smak, ale również wyjątkowe właściwości.
Magiczne składniki pho
Tak naprawdę zupę pho i polski rosół łączy tylko to, że ich podstawą jest bulion. Jeśli chodzi o różnice, to w przypadku wietnamskiego rosołu, dodatki nie są gotowane, ale parzone w gorącym bulionie. Pozostałe składniki to przede wszystkim cienkie plasterki mięsa oraz kości, które dzięki długiemu gotowaniu nadają esencji wywarowi.
W zupie pho znajdziesz również makaron ryżowy, pachnącą kolendrę, bazylię i limonkę oraz sos rybny. Zupa może być przyprawiona na róże sposoby, ale zawsze aromatycznie: cynamonem, imbirem, miętą czy czosnkiem. Przygotowanie zupy pho jest czynnością czasochłonną i trudną, a balansowanie w niej smaków wielką sztuką.
Rodzaje wietnamskiej zupy
Różnorodność i nieskończone możliwości w przyrządzaniu zupy pho nie kończą się na przyprawach. Przepisy różnią się pomiędzy regionami kraju, a nawet wioskami. Istnieje kilka różnych rodzajów tego smakołyku wyróżnianych ze względu na rodzaj mięs.
Najważniejsze z nich to zupa pho bap bo z mięśni wołowych, pho bo tai z polędwicy wołowej, pho sach bo z flaków wołowych, pho vit quay z kaczką po pekińsku, pho ga z kurczakiem, pho hai san z owoców morza oraz pho cay na ostro.
Istnieje także wersja wegetariańska – zupa pho z tofu. W zależności od upodobań do zupy możemy dodać różne warzywa i inne dodatki. Z wietnamskim rosołem najlepiej komponuje się cebula, kiełki fasoli, papryka oraz orzechy ziemne. Idealnym dodatkiem jest też chili oraz sok z cytryn.
Jak jeść zupę pho?
W Wietnamie spożywaniu zupy pho często towarzyszy specjalna ceremonia, gdyż posiłkowi temu przypisuje się niecodzienne właściwości. W pozostałych miejscach świata, jak przystało na przysmak dalekowschodni, większość osób stara się jeść zupę pho pałeczkami. Polega to na „wyłowieniu” makaronu, kawałków mięsa i dodatków przy pomocy pałeczek, a następnie wypiciu pozostałego bulionu z miseczki.
Są jednak tacy, dla których jedzenie zupy pałeczkami może wydać się zbyt trudnym zadaniem. W takim wypadku bardzo popularną metodą jest jedzenie zupy pho jednocześnie łyżką i pałeczkami. Należy jednak pamiętać, aby robić to wolno i pozwolić sobie na delektowanie się wyjątkowym, wietnamskim smakiem.
Niezwykłe właściwości rosołu z Wietnamu
Przede wszystkim, zupa pho jest niezwykle odżywcza. Ludzie, którzy jej spróbowali, twierdzą, iż nie istnieje nic lepszego na kaca:) Po spożyciu takiej zupy organizm jest całkowicie zregenerowany.
Rosół pho to także dobry sposób na solidny obiad przed większą imprezą – można dzięki niemu nabrać sił na długą zabawę i wzmocnić wytrzymałość żołądka. Ponadto, potrawa ta będzie idealna na zimne, zimowe wieczory, gdyż ma wspaniałe właściwości rozgrzewające. Pho to również idealne lekarstwo na przeziębienie i grypę.
Wietnamska kuchnia to oczywiście nie tylko przepyszna zupa pho. Aby dowiedzieć się więcej o przysmakach Wietnamczyków zajrzyj tutaj! Smacznego:)