Kuchnia azerska. Czym można zajadać się w Azerbejdżanie?

Azerbejdżan to kraj, który odwiedzają głównie turyści zafascynowani Kaukazem i tamtejszą kulturą. Nie skłamiemy mówiąc też, że wiele podobieństw można zauważyć między Azerbejdżanem a Turcją – chociażby bardzo zbliżone do siebie języki. A jak jest w przypadku kuchni? Dziś chcemy przyjrzeć się właśnie jej.

Co cechuje kuchnię azerską?

Kuchnię azerską porównuje się często do gruzińskiej. Niektóre potrawy są rzeczywiście podobne smakiem i przygotowywane w podobny sposób, jednak widać, że tutejsze zwyczaje kulinarne jednak różnią się od sąsiedzkich. Składnikiem, którego nie brakuje w potrawach serwowanych w Azerbejdżanie, jest mięso. Trzeba przyznać, że zdecydowana większość potraw ma je w składzie, choć zdarzają się dania wegetariańskie. Wbrew pozorom, mimo że większość mieszkańców kraju to muzułmanie, to do posiłku podaje się alkohol – najczęściej produkowane w Azerbejdżanie wino. Kuchnia azerska obfituje też w łakocie, najczęściej podawane po posiłku. Jakich potraw nie możemy ominąć, odwiedzając Baku lub inne miasta w kraju?

Dolma

Dolmy to jedne z najpopularniejszych potraw w Azerbejdżanie. To nic innego niż faszerowane mięsem warzywa – najczęściej bakłażany i papryki. Jednak stołując się w miejscowych restauracjach, w menu możemy też często zauważyć potrawę nazwaną „pip dolma”. To danie przypomina nasze polskie gołąbki, z tą jednak różnicą, że mięso jest zawinięte nie w liście kapusty, a winogrona. To sprawia, że porcje są mniejsze, a same dolmy ciemniejsze niż tradycyjne gołąbki. Będąc w Azerbejdżanie, musicie ich spróbować!

Dyushbara

To zupa, obok której w Azerbejdżanie nie przechodzi się obojętnie. Rosół, w którym pływają niewielkich rozmiarów pierożki wypełnione baraniną. Wyglądem przypominają wigilijne uszka. Według tradycji powinny być maleńkie, w rzeczywistości bywa różnie, jednak to nie odbiera im walorów smakowych. A rosół jest aromatyczny i dość tłusty. Zdecydowanie wart spróbowania! Same pierogi z baraniną też cieszą się w Azerbejdżanie dużą popularnością – jako osobne danie znane są jako Gurza.

Kebab

Kebab kebabowi nierówny – pisaliśmy o tym już na naszym blogu. W Azerbejdżanie nie znajdziemy mięsa w bułce, w towarzystwie surówek i sosów. Kebab przypomina tu wersję turecką – to po prostu mięso, najczęściej baranina, wołowina lub kurczak, opieczone na grillu, przypominające szaszłyki. Co ważne, wykorzystywane tutaj mięso jest bardzo dobrej jakości, dzięki czemu zyskuje rzesze miłośników.

Pilaw

Kolejne popularne danie kuchni azerskiej. Składa się z kaszy lub ryżu z mięsem i warzywami, oczywiście z dużą ilością wyrazistych przypraw. Można spotkać je w wielu odmianach – także na słodko. Będąc na wycieczce w Azerbejdżanie nie sposób nie spróbować tego lokalnego specjału. A wersji tego dania jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie odpowiedni dla siebie wariant.

Baklawa

Była przedstawiana przez nas już niejednokrotnie, kiedy wspominaliśmy o greckich czy tureckich przysmakach, jednak pisząc o regionalnych potrawach Azerbejdżanu, trudno o niej nie wspomnieć. To jeden z najpopularniejszych deserów w kraju – orzechy i miód pomiędzy cienkimi warstwami ciasta francuskiego. Wybitnie słodka, jednak nie sposób jej się oprzeć. Doskonale komponuje się z herbatą, a ta z kolei jest najczęściej podawanym do posiłków napojem. W Azerbejdżanie jest symbolem gościnności i jeśli zostaniemy zaproszeni na poczęstunek, to na pewno zostanie nam podana!

Chcesz spróbować jak smakuje Azerbejdżan? Rozsmakuj się w najlepszych potrawach tego kraju – sprawdź ceny biletów do Azerbejdżanu i leć po najlepsze kulinarne doznania!