Kilka ciekawostek o… kebabie

Kebab możemy obecnie kupić w co drugiej budce z fast foodem, w większych i mniejszych miastach. Mięso w bułce ze sporą ilością warzyw i sosów. Kebab znany jest jako potrawa kuchni tureckiej, a z ciekawego dania miłośników nowych smaków, stał się przekąską dla powracających nocą z klubów. Stracił tym samym na jakości, a to, co możemy otrzymać w całodobowych budkach niestety rzadko podobne jest do oryginału. A jak naprawdę wygląda, smakuje i przygotowywany jest kebab?

Turecki – nieturecki

Kebab, kojarzony przede wszystkim jako potrawa turecka, powstał tak naprawdę w Persji. Szybko stał się jednak popularny w krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji właśnie. I co ciekawe, do jego najpopularniejszej postaci droga wiodła przez wiele wersji i wariacji. Sam kebab to niekonieczne mięso w bułce i dołączone do niego warzywa. Pierwotna jego wersja była po prostu mięsem opiekanym nad ogniem na metalowym szpikulcu (historia głosi, że żołnierze użyli swoich mieczy do przyrządzenia potrawy). Do dziś można spróbować takiej wersji posiłku – to shish kebab, który jest jedną z koło dwudziestu odmian dania. Kebab najczęściej przyrządzany jest z baraniny i taka jest jego oryginalna wersja. W Europie i na całym świecie przyjęły się już oczywiście wersje zamienne – z mięsem wieprzowym, drobiowym, cielęcym czy nawet bardziej oryginalnym… na przykład mewim.

Photo credit: Alex Kehr on Visual hunt / CC BY

Kebab kebabowi nierówny

Rodzajów kebabów jest wiele – choć najczęściej jemy go w bułce (tę wersję znamy jako Döner kebab), to wcale nie jest to jego jedyna słuszna wersja. Z południa Turcji pochodzi Adana kebab, czyli ostre, grillowane mięso, ułożone na talerzu z warzywami i kaszą bulgur. Jego podobną, choć nieco łagodniejszą wersją jest Urfa kebab. Wspominany już shish kebab to nic innego jak mięsne szaszłyki – często dodaje się do nich warzywa, na przykład paprykę czy bakłażany. Wersją bardzo popularną jest również durum kebab – mięso zdjęte z szaszłyka i włożone w specjalny chleb, lawasz. Co ciekawe, majonezowe sosy, które znamy jako obowiązkowy dodatek do kebabu w bułce, zostały spopularyzowane dopiero po rozpowszechnieniu potrawy w Europie. W Turcji sos do kebabu powstaje na bazie samych pomidorów albo jogurtu naturalnego.

Berlin – drugi dom kebaba

Tak naprawdę to, co w Europie nazywamy kebabem, w Turcji jest tylko jedną z jego odmian. Słynny döner kebab został tak naprawdę wymyślony w Berlinie i stworzył go Turek, Kadir Nurman, mieszkający na stałe w Niemczech. W Zachodnim Berlinie otworzył pierwszą budkę z fast foodem w 1972 roku. Szturmem zdobyła serca przechodniów, którym spodobał się pomysł potrawy, którą można szybko chwycić do ręki i zjeść w drodze z pracy, jeszcze będąc na ulicy. Niestety jego pomysł szybko został zauważony i skopiowany, a jako że twórca nie opatentował go, nie dostał nic za swoją kulinarną zasługę. Nie miał jednak pretensji, a powtarzał, że cieszy się, że udało mu się tak spopularyzować potrawę. Dzięki niemu döner kebab, czyli mięso wrzucone w bułkę z dodatkami warzyw i sosami stało się znane najpierw w Niemczech, a później w całej Europie. Na każdym rogu w każdym mieście możemy dziś kupić tę potrawę – czy to z wyższej półki, z prawdziwym baranim mięsem w picie czy też jego wieprzowo-wołowy odpowiednik w pszennej bułce z majonezowymi sosami.

Nie każdy jest miłośnikiem kebabu. Ale każdy go zna i na pewno choć raz próbował – czy to w wersji bardziej europejskiej, czy oryginalnej, tureckiej, na talerzu. Warto spróbować wszelkich wariacji – każda jest nieco inna. A najlepsza – oczywiście w Turcji! Loty w doskonałych cenach możesz sprawdzić w naszej wyszukiwarce.

, , , ,

Możliwość komentowania została wyłączona.