Kuchnia indyjska – istna mieszanka smaków

Zdecydowane smaki, setki rodzajów przypraw, i oczywiście wszechobecne curry – tak mamy w zwyczaju myśleć o kuchni indyjskiej. Przywykliśmy do patrzenia na smaki charakterystyczne dla danego państwa jak na całość – w Niemczech zjemy kiełbaski, we Włoszech makarony, a w Polsce bigos. W Indiach sprawa wygląda jednak nieco bardziej skomplikowanie…

Kuchnia indyjska czy kuchnie regionów

Warto zastanowić się jednak, czy taka kuchnia rzeczywiście istnieje? Wiele społeczności zamieszkujących półwysep kieruje się swoimi unikatowymi przekonaniami religijnymi, wpływającymi często na dietę. Sprawia to, że na Północy nie skosztujemy aromantycznej wieprzowiny, a na Południu wybór przysmaków będzie ograniczał się zasadniczo do dań wegetariańskich.

Większość potraw przygotowywana jest ze świeżych i łatwych do zdobycia w danym regionie składników. Nie bez znaczenia były również kulturowe powiązania Indii z innymi regionami. Dlatego też obecnie na Goa możemy rozkoszować się smakami przypominającymi kuchnię portugalską, a w Pendżabie raczyć się znanym w całym świecie muzułmańskim pilawem.

Photo by Aditya Chinchure on Unsplash

Od herbaty do bhang

Mówiąc o kuchni, nie sposób pominąć najpopularniejszych napojów. Znajdujące się w Indiach rozległe plantacje herbaty sprawiają, że dostęp do tej rośliny jest niezwykle powszechny. Podaje się ją niemal o każdej porze dnia, niejednokrotnie doprawiając kardamonem lub imbirem. Taki napar potrafi skutecznie rozgrzać. Co jednak zrobić, gdy potrzebujemy szybkiego orzeźwienia? Mieszkańcy Południa znaleźli na to sposób. Przygotowują lassi, czyli mieszankę jogurtu, wody różanej i mleka. Tradycyjnie serwowane jest z dodatkiem ostrych przypraw i soli, ale obecnie coraz większą popularność zyskuje wersja słodka.

Przyglądając się kuchni indyjskiej, nie można pominąć jednego z najbardziej kontrowersyjnych napojów – bhang. Wywar z konopi w przeszłości używany był jako środek pobudzający oraz afrodyzjak. Obecnie jego produkcja oraz spożycie ograniczane jest przez rząd. Kuchnia indyjska charakteryzuje się szeroką gamą smaków oraz aromatów, dzięki czemu podróż do każdego z regionów może okazać się niezapomnianą wyprawą.

Thalassery biryani – spotkanie Północy z Południem

Czas panowania dynastii mogolskiej to złoty okres rozkwitu kultury Indii. Wtedy też na całym półwyspie upowszechniły się przysmaki charakterystyczne dla muzułmańskiej Północy. Dotarły nawet do południowego regionu Kerala. Jednym z takich dań jest biriyani – mieszanka ryżu, kurczaka oraz aromatycznych dodatków.

Danie to jest unikatowe na skalę regionu, ponieważ jako jedno z niewielu nie jest typowo wegetariańskie. Niewielki dodatek mięsa sprawia jednak, że całość ma znacznie bardziej wyrazisty smak. Podczas przygotowywania używana jest lokalna odmiana ryżu kaima wymieszana z długimi i smukłymi ziarnami basmati. Przyprawiona licznymi korzeniami, miętą oraz olejem kokosowym stanowi niezwykle ciekawą mieszankę smaków i aromatów, z których znana jest kuchnia indyjska. Na zakończenie posiłku często podawana jest mocna, czarna herbata cytrynowa, będąca doskonałym uzupełnieniem całości uczty.

Kurczak tandoori – czerwony przysmak

Większość restauracji serwujących kuchnię indyjską specjalizuje się w jej północnym wariancie. Do najsmaczniejszych dań podawanych w Pendżabie, a także po pakistańskiej stronie granicy, należy aromatyczny kurczak tandoori. Największy wkład w popularyzację tego przysmaku miał pierwszy premier niepodległych Indii J. Nehru. Oczarowany delikatnym mięsem w czerwonej marynacie, często prosił o podawanie tego smakołyku na oficjalnych bankietach z udziałem zagranicznych gości.

Obraz GOLDINPIC Pixabay

W czym jednak tkwi sekret kurczaka tandoori? Oczywiście w niezwykłej marynacie. Przygotowuje się ją mieszając jogurt, miód, oraz przyprawy, wśród których znajduje się czosnek, chilli oraz pieprz cayenne. Następnie całość pieczona jest w specjalnym glinianym piecu. Kurczaka można jednak przygotować korzystając również ze zwykłego grilla. Zazwyczaj podawany jest z dodatkiem ryżu lub świeżych warzyw.

Vindaloo – indyjsko-portugalski przysmak

Kontakty Europy z Indiami zaowocowały powstaniem kilku przysmaków, łączących niezwykłe bogactwo obu tradycji kulinarnych. Jednym z przykładów takiego zestawienia smaków jest popularny na Goa gulasz vindaloo. Najważniejszym elementem tego dania jest wieprzowina duszona w dużej ilości czerwonego wina. Czasami bywa zastępowana jagnięciną lub kurczakiem. Okazjonalnie można spotkać wariant z dodatkiem ziemniaków, jednak nie jest to element znajdujący się w oryginalnym przepisie.

Na powstanie tego aromatycznego gulaszu ogromny wpływ mieli portugalscy żeglarze, którzy przywieźli na Goa wspaniałe wino. W połączeniu z lokalną kuchnią stworzyło ono oszałamiającą mieszankę.

Dodaj komentarz