Chilijskie przysmaki. Czym zaskakuje kuchnia Chile?

Kuchnia Chile niewielu osobom od razu kojarzy się z konkretnym daniem. Nie chcąc pozostawiać jej tylko dla miłośników, postanowiliśmy nieco szerzej przybliżyć Wam ją. Jakimi przysmakami można zajadać się w Chile?

Kuchnia Chile to przede wszystkim kukurydza i mięso. Dużo ich w regionalnych potrawach, przy czym przyznać trzeba, że Chilijczycy potrafią i lubią mieszać smaki, by tworzyć niespotykane w Europie dania.

Pastel de choclo

Nazwa sugeruje nam, Europejczykom, że to potrawa z czekoladą lub przynajmniej jej pochodnymi. Nic bardziej mylnego! Pastel de choclo to wytrawne danie, złożone przede wszystkim z kukurydzy. Na jej wierzchu znajduje się placek kukurydziany – zmielone ziarna z dodatkiem mleka i cukru, a pod spodem mieszanka mięsa, rodzynek, groszku, oliwek, mięsa mielonego, jednym słowem to zapiekanka z dużą ilością składników. Na pewno zachęca swoim wyglądem i smakiem! Dodatkowo jak na chilijskie danie jest ono całkiem ostre – zawiera merquén, czyli przyprawę z papryczki chilli.

Sopaipilla

Przypomina trochę gofry, trochę racuchy. Ktoś porównał ją kiedyś do polskich faworków. Placki przygotowywane są z dyni i mąki. Jak większość potraw kuchni chilijskiej smażona jest na głębokim tłuszczu. Można je dopaść w wielu miejscach, również na ulicach – w Chile to popularny street food. Sopaipilla może być podawana na słodko, np. z pebre, czyli salsą z pomidorów, kolendry, cebuli i przypraw, lub na słodko, z manjar, czyli sosem podobnym do kajmaku.

Empanadas

Smażona lub pieczona wersja pierogów. Przygotowywana najczęściej z mięsnym nadzieniem, chociaż często także i z serem, fasolą czy szpinakiem. To o tyle specyficzne danie, że choć zajadają się nim mieszkańcy Chile, to spotkamy je również w innych państwach Ameryki Łacińskiej czy w Hiszpanii.

Hot-dog Completo Italiano

Włoski akcent w nazwie potrawy wziął się od kolorów składników tego specyficznego hot-doga, które przypominają barwy flagi Italii. Łączy się w nim bowiem parówkę z awokado, pomidorami i sporą ilością majonezu. Chilijczycy, ale też i turyści, zachwycają się tym połączeniem, choć przyznać trzeba, że po usłyszeniu składu przysmaku można czuć się nieco przerażonym. Jednak kolejki, jakie ustawiają się przed kioskami z Completos, mówią same za siebie – tego trzeba spróbować! Pycha!

Chilijskie wino

Nie moglibyśmy nie wspomnieć o winie chilijskiego pochodzenia. Początkowo było kojarzone jako średniej jakości napój alkoholowy, dopóki nie odkryto, że w Chile panują idealne warunki do uprawy winorośli, z których może powstać doskonałe wino. I tak zaczęto uprawy pod produkcję wina. Dzięki pomocy specjalistów z Europy udało się uczynić chilijskie wino alkoholem docenianym na całym świecie, a wyprodukowanie go jest znacznie tańsze niż w krajach europejskich. Będąc w Chile tym bardziej trzeba go koniecznie spróbować!

Chilijska kuchnia ma naprawdę wiele do zaoferowania. Podczas podróży do Chile lub choćby mając okazję spróbować tamtejszych specjałów nie bójmy się eksperymentów. Zapewniamy, że Was zachwycą!