Oktoberfest na pokładach Lufthansy. Przyłącz się do świętowania!

Po 50 latach w samolotach Lufthansy ponownie obchodzony będzie Oktoberfest. Podczas rejsów do z Monachium do Nowego Jorku, Singapuru i Szanghaju pasażerów na pokładzie witać będzie załoga linii w bawarskich strojach ludowych. Co jeszcze czeka podróżujących?

Lufthansa postanowiła pokazać pasażerom, jak ważnym świętem jest dla Niemiec słynny już na całym świecie Oktoberfest. Z tej okazji na pokładach samolotów linii pojawią się nie tylko załogi w tradycyjnych strojach, ale i specjalne menu na czas festiwalu.

Moda z bawarskich wybiegów

Załoga pokładowa będzie obsługiwać pasażerów w tradycyjnych ludowych strojach podczas rejsów do z Monachium do Nowego Jorku (19 września), Singapuru (25 września) i Szanghaju (6 października). Poza tym w dniach od 5 do 7 października jedna z załóg Lufthansa CityLine pojawi się na pokładzie w tradycyjnym ubraniu – na trasach do Berlina, Kolonii, Bonn, Luksemburga, Pizy, Genui, Amsterdamu, Rzeszowa, Timisoary i Cagliari.

W tym roku po raz kolejny już stroje te zaprojektowane zostały przez markę Angermaier, specjalizującą się w szyciu kostiumów. Kobiecy bawarski strój to Dirndl, ciemnogranatowy kostium z srebrnoszarym fartuchem, z kolei mężczyźni wkładać będą krótkie skórzane spodnie, znane jako Lederhosen, a do tego ciemnoniebieską kamizelkę z tego samego materiału, co Dirndl. To już trzeci rok, kiedy firma Angermaier szyje dla pracowników Lufthansy stroje z okazji Oktoberfest. W Terminalu 2 w Monachium pracownicy lotniska, witający pasażerów, również będą pojawiać się w bawarskich strojach.

Dla podniebienia

Poza strojami, które z pewnością przykują uwagę pasażerów, Lufthansa zadbała także o ich kubki smakowe. W czasie trwania festiwalu na poszczególnych pokładach pojawi się lane piwo – to powrót do tradycji z lat 60. XX wieku. Specjalnie przygotowane na tę okazję kegi są produkowane tak, by można było z nich bezpiecznie korzystać na wysokościach – można z nich nalewać piwo nawet na wysokości  10 000 metrów nad poziomem morza. Poza najpowszechniejszym w trakcie Oktoberfest napoju, podczas lotu Klasą Biznes będzie można też spróbować specjałów ze specjalnie na tę okazję przygotowywanego menu – truflowego tatara wołowego, pstrąga w sosie z wina Riesling i kremu bawarskiego z pistacjowym pesto. Oprócz tego w 12 salonikach w Terminalu 2 i terminalu satelitarnym na lotnisku w Monachium znajdzie się 4 000 kilogramów “Leberkäse”, ponad 38 000 precli oraz blisko 750 kilogramów białej kiełbasy dla pasażerów.będzie podawane w 12 salonikach znajdujących się w Terminalu 2 oraz w terminalu satelitarnym. Z kolei w restauracjach saloników Klasy Pierwszej Lufthansy serwowane będą potrawy ze specjalnie skomponowanego menu. Pasażerowie spróbować będą mogły zupy Oktoberfest i z kaczki przygotowywanej w stylu rustykalnym. Poza tym na deser zaserwowane zostaną pierogi z nadzieniem morelowo-śliwkowym z waniliową pianką. Saloniki senatorskie i biznesowe przygotują dla podróżnych zupę gulaszową „Andechser” lub grzyby w śmietanie z pierogami. Co tego w każdym saloniku podawane będzie piwo Oktoberfest, oczywiście lane z beczki.

 

Terminal 2 pełen niespodzianek

Pasażerowie, którzy podczas weekendów w czasie trwania festiwalu wylądują na Terminalu 2 na lotnisku w Monachium, otrzymają bezpłatnie pudełko z gadżetami, które z pewnością przydadzą się w czasie Oktoberfest. Znajdzie się w nim wstążka na kufel piwa, witaminowy napój, słone precle oraz owocowe żelki o kształcie kufli piwa.