Kuchnia węgierska – nie tylko gulasz!

Węgry to kraj, który słynie z niezwykle smacznej, charakterystycznej kuchni. Serwowane dania są zazwyczaj bogate w mięso, nierzadko ciężkie, ale i przepyszne! W węgierskiej kuchni zasmakują przede wszystkim osoby lubiące dobrze przyprawione i pikantne potrawy. Żaden prawdziwy smakosz nie może im się oprzeć! W dobie, kiedy bilety lotnicze z Polski do Budapesztu stały się niezwykle tanie, warto odwiedzić Węgry chociażby po to, by skosztować narodowych przysmaków.

Kuchnia węgierska

W daniach kuchni węgierskiej wykorzystywane jest przede wszystkim mięso wołowe, ale także ryby, szczególnie słodkowodne oraz duża ilość warzyw, wśród których prym wiodą papryka i cebula. Często dodaje się również pomidory, na przykład do zupy gulaszowej i leczo. Popularnością cieszą się też ziemniaki, na bazie których przyrządzany jest choćby lángos. Bardzo ważną rolę w kuchni węgierskiej odgrywają przyprawy. Do najczęściej stosowanych należą papryka ostra i słodka, kminek, pieprz, majeranek, czosnek, tymianek, liście laurowe, które nadają potrawom wyrazistego, a zarazem charakterystycznego smaku. Węgrzy mają również tendencję do przygotowywania tzw. dań jednogarnkowych. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego żeliwne kociołki.

Zupa rybna

Węgry to kraj, który nie ma dostępu do morza. Nie znajduje się tam również zbyt duża liczba innych zbiorników wodnych, a jednak mieszkańcy nie narzekają na brak ryb słodkowodnych. Wody na Węgrzech podobno zawsze były bogate w ryby. To właśnie z nich przyrządzana jest węgierska zupa rybna, czyli halászlé. Najsmaczniejsza jest wówczas, gdy do jej przygotowania wykorzysta się kilka gatunków ryb. Oprócz tego znajdują się w niej podstawowe składniki kuchni węgierskiej, takie jak papryka i cebula. Zupa obowiązkowo musi być pikantna oraz podana na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa. Tylko wtedy smakuje najlepiej.

Lángos

Chyba najbardziej popularną na Węgrzech przekąską jest lángos. Jest to placek przyrządzany z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, smażony na głębokim oleju. Podaje się go z dodatkiem żółtego lub białego sera, kwaśnej śmietany, czosnku oraz kiełbasy paprykowej. Musi być serwowany na ciepło, ponieważ tylko taki jest najsmaczniejszy. Lángose można kupić na Węgrzech za nieduże pieniądze i praktycznie w każdym miejscu: na dworcach, przyulicznych stoiskach, a nawet w przejściach podziemnych. Niewielka porcja placka potrafi zaspokoić pierwszy głód i można zjeść go w drodze, dlatego stanowi doskonałą i niezwykle smaczną przekąskę.

Leczo

Jedną z najbardziej znanych potraw, które serwuje kuchnia węgierska jest niewątpliwie leczo. Jest to danie warzywne, można je jednak przygotować również w drugiej wersji z dodatkiem mięsa. Wówczas pojawia się na stołach jako danie główne. Oprócz dużej ilości kiełbasy składa się z papryki, pomidorów oraz cebuli. Leczo koniecznie musi zostać doprawione mieloną papryką, słodką i ostrą. W wersji bezmięsnej kiełbasę można zastąpić cukinią. Takie leczo serwuje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to kolejne węgierskie danie jednogarnkowe, które idealnie nadaje się również na ciepłą kolację z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bulgoczące naleśniki

Węgrzy słyną z pikantnej kuchni, ale bardzo lubią także słodkości. Na szczególną uwagę zasługują naleśniki zapiekane w dużej ilości masła. Usmażone naleśniki wypełnia się masą serową z rodzynkami i orzechami włoskimi, a następnie układa warstwami w naczyniu. Aby były wilgotne i delikatne, należy przekładać warstwy wiórkami masła oraz rodzynkami. Na samym wierzchu polewa się je śmietaną i posypuje cukrem. Naleśniki należy zapiekać szczelnie przykryte. Wówczas masło i śmietana rozpuszczają się tworząc sos, który bulgocze pod wpływem temperatury. Stąd wzięła się nazwa tego przepysznego deseru. Naleśniki można również przekładać bez zwijania ich w rulony. Powstanie wówczas smaczny tort naleśnikowy.

Zupa gulaszowa

Nie można jednak przedstawić kuchni węgierskiej, nie wspominając o gulaszu. Zupa gulaszowa jest bez wątpienia najbardziej rozpoznawalnym węgierskim daniem. Odpowiednio przyrządzona nie jest zbyt gęsta, a to dlatego, że nie zaprawia się jej mąką. Idealną konsystencję zawdzięcza dodatkowi słodkiej papryki mielonej. Podstawowymi składnikami zupy gulaszowej są: mięso wołowe, świeża papryka, cebula i pomidory. Bardzo ważne jest, aby nadać zupie pikantnego smaku za pomocą ostrej papryki i pieprzu. Nie wszyscy są zwolennikami pikantnych dań, jednak z tego właśnie słynie kuchnia węgierska. Najlepszym dodatkiem do gulaszu jest świeży, chrupiący chleb, który na Węgrzech jest serwowany również do wielu innych potraw.

Dodaj komentarz