Dawna stolica potężnego imperium – poznaj atrakcje Samarkandy
Niemal każdy z nas marzył o przeniesieniu się do świata znanego z kart „Baśni 1001 nocy”. Wspaniałe pałace i rajskie ogrody oddzielone jedynie wąskim murem od spalonej słońcem pustyni. Miejsca takie rozbudzają wyobraźnię, a także pozwalają na nowo spojrzeć na otaczającą nas rzeczywistość. Jednym z takich miast jest zapomniana nieco Samarkanda.
Kiedy najlepiej lecieć do Uzbekistanu?
Samo dotarcie do Samarkandy może przysporzyć nieco problemów. Najłatwiej wyprawę rozpocząć od wybrania najkorzystniejszego połączenia do Taszkentu. Wiąże się to jednak z koniecznością międzylądowania w Moskwie. Następnie po przylocie do uzbeckiej stolicy warto złapać jeden z niezbyt drogich połączeń do Samarkandy, oferowanych przez narodowego przewoźnika Uzbekistan Airways. Koszty samego przelotu nie powinny łącznie przekroczyć kwoty trzech tysięcy PLN. Bardzo uważnie należy zaplanować porę roku, podczas której zamierzamy poznawać atrakcje Samarkandy. Z powodu położenia i warunków klimatycznych, najlepiej podróżować do Uzbekistanu w okresie od marca do maja lub września-października. Wtedy temperatury osiągają około 25 stopni Celsjusza, a lejący się z nieba żar nie utrudnia cieszenia się urokami tego wspaniałego miasta.
Stolica wielkiego imperium – historyczne atrakcje Samarkandy
W XIV wieku na stepach Azji Środkowej rządził wielki emir Timur, znany w Europie pod imieniem Tamerlan. Jego marzeniem było zbudowanie miasta, które swoim blaskiem przyćmi wszystkie dotychczasowe osiągnięcia ludzkości. Zadanie to było bardzo ambitne, ponieważ podczas swoich podbojów zdobywca ten widział perły ówczesnego Wschodu, takie jak Bagdad oraz Damaszek. Na serce swojego imperium wybrał Samarkandę.
Centralną częścią miasta jest plac Registan, przy którym położone są najpiękniejsze medresy. Sama nazwa tej części miasta oznacza dosłownie „piaszczyste miejsce” i doskonale charakteryzuje to, czego możemy się spodziewać po spacerze po tamtej okolicy. Szczególnie podczas wietrznych wieczorów można odnieść wrażenie, że pustynia pragnie odzyskać wyrwane jej tereny. Podczas zwiedzania koniecznie trzeba udać się do meczetu Bibi Chanum. Nazwany na cześć pierwszej żony Timura, wybudowany został bardzo szybko, a w połączeniu z ogromnymi rozmiarami (bęben głównej kopuły ma 44 metry średnicy) szybko ujawnił wszystkie swoje wady konstrukcyjne. Podczas trzęsienia ziemi w XIX wieku większość murów świątyni uległa zniszczeniu, a jej odbudowa trwa po dziś dzień.
Marszrutką po stolicy stepu
Każdy z podróżujących po świecie wie, jakie problemy można napotkać przy transferze z lotniska do centrum miasta. Na szczęście port lotniczy w Samarkandzie położony jest bardzo blisko centrum, a komunikację umożliwia dobrze rozwinięta sieć publicznego transportu. Zarówno turyści, jak i mieszkańcy najczęściej poruszają się za pomocą marszrutek. Jest to rodzaj zbiorowych taksówek, kursujących na dokładnie wytyczonych trasach. Bilet zazwyczaj jest nieco droższy niż ten na typowy autobus, ale największą zaletą jest to, iż zatrzymują się one na każde żądanie pasażera.
Poznając atrakcje Samarkandy, warto pamiętać o zasadach ostrożności przy korzystaniu z taksówek. Ważnym jest, aby wybierać jedynie pojazdy oznakowane i należące do korporacji. Po zajęciu miejsca warto również upewnić się, czy w samochodzie znajduje się działający taksometr. Lepiej nie próbować łapania taksówek, ponieważ łatwo paść ofiarą nieuczciwego kierowcy, chcącego sobie nieoficjalnie dorobić na niczego nieświadomym turyście.
Między Rosją a Iranem – uzbecka sztuka kulinarna
Wizyta w Uzbekistanie to niebywała okazja do skosztowania miejscowej kuchni, która jest niemal całkowicie nieznana w Europie. Najlepszym sposobem na poznanie prawdziwych smaków Azji Środkowej jest obiad w jednej z samarkandzkich restauracji. Podczas gdy na dania podawane w Bucharze ogromny wpływ miała kuchnia żydowska, to smaki Samarkandy zdecydowanie bliższe są daniom serwowanym w Iranie.
Niejako do rangi symbolu smaków zachodniej części kontynentu urósł pilaw. W Uzbekistanie podawany jest głównie w formie ryżowego kopca z dodatkiem pieczonej baraniny, czosnku, cebuli oraz ogromnych ilości marchwi. Na nieco mniejszy głód dobrze jest zaopatrzyć się w miejscowy chleb Naan. Uformowany w grube koła, smakuje zupełnie inaczej niż pieczywo serwowane w Polsce. Do niemal każdego posiłku podawana jest herbata. Zazwyczaj z dodatkiem świeżego mleka oraz sporej ilości cukru. Doskonałym zwieńczeniem posiłku będzie deser przygotowany z miejscowych owoców. Szczególnie warte polecenia są pochodzące z Kotliny Fergańskiej bardzo słodkie arbuzy.
Najważniejsze porady przed podróżą do Samarkandy
Uzbekistan należy do krajów stosunkowo słabo poznanych przez polskich turystów. Niemałą barierą mogą okazać się kwestie językowe. Większość mieszkańców Samarkandy, oprócz posługiwania się swoją mową ojczystą, włada w stopniu komunikatywnym językiem rosyjskim lub farsi. Niestety nawet w tak dużym mieście znalezienie osoby mówiącej po angielsku może okazać się bardzo trudne.
Warto również pamiętać o różnicach kulturowych. Religią panującą w Uzbekistanie jest islam, jednak nie jest on przestrzegany tak restrykcyjnie jak w krajach Bliskiego Wschodu. Mimo to, obdarowywanie poznanych osób alkoholem jest postrzegane raczej negatywnie. Na niewielkie podarki lepiej nadają się słodycze, a w szczególności czekolada. Mieszkańcy są generalnie bardzo otwarci, sympatyczni oraz niezwykle kulturalni. Należy przykładać szczególną wagę do okazywania szacunku starszym oraz unikania zbyt szybkiego przechodzenia na „ty”.